Toți consumatorii români vor plăti, prin tarif, costurile realizării conductei BRUA, dacă nimeni nu va transporta gaze prin ea

În situația previzibilă în care, pe fondul blocării exploatării gazelor din Marea Neagră, nu va transporta nimeni gaz prin conducta BRUA, care va fi gata în acest an, costurile realizării ei urmează să fie plătite de consumatorii români de gaze, prin tariful de transport.

Declarația a fost făcută de Maria Mânicuță, director în cadrul Autorității de Reglementare în domeniul Energiei, la o coferință organizată de publicația “Focus Energetic”.

“Sperăm ca acest an BRUA să fie finalizată, dar dacă nu am rezolvat cu extracția gazelor din Marea Neagră, mă gândesc ce vom transporta prin această conductă. Mai ales să se dezvoltă, la sud de no,i o altă conductă, din Turcia-Bulgaria spre Slovenia, Slovacia, Italia.

Sper să avem gaze în conductă, sper să fie companii interedsate să transporte gaze, și să fie bani și din utilizarea acestei conducte. Transgaz va trebui să recupereze prin tarifele de transport aceste investiții, de anul viitor, sperăm să nu fie doar povara consumatorului român”, a explicat Mânicuță.

Ea e explicat totuși că recuperea acestor costuri se va face într-o perioadă de 40 de ani.

Oficialul ANRE a explicat de fapt că, dacă, la licitația pentru rezervarea de capacitate care va fi organizată de Transgaz nu vor apărea investitori initeresați să rezerve capacitate pe conductă și să transporte gaze, compania națională de transport a gazelor Transgaz va începe să recupereze aceste investiții solicitând ANRE să i le recunoască în tarifele de distribuție, care altfel ar putea crește, din această cauză.

Conducta BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria) a costat 479 milioane de euro, din care fonduri europene nerambursabile de 179 de milioanew de euro, restul fonduri proprii și atrase de Transgaz.

Pentru faza 1, cea care va fi gata în acest an, se prevede transportul a 1,75 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, urmând ca această capacitate să fie majorată până la 4,4 miliarde metri cubi în 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *