Surpriză: Iulian Iancu nu va mai avea “pâinea şi cuţitul” la modificarea OUG 114 în Parlament

Comisia de Industrii şi Servicii din Camera Depiutaţilor, prezidată de Iulian Iancu, nu va mai avea ultimul cuvânt în dezbaterile pentru modificarea OUG 114 în Parlament, deşi Ordonanţa conţine prevederi importante pentru sectorul energetic.

OUG 114 a intrat în dezbaterea parlamentarilor care vor stabili, în final, cum vor arăta prevederile din celebra deja ordonanţă, prin legea de aprobare a ei. OUG 114 a devenit în Parlament Plx (proiect de lege) nr.93/2019. Astfel, în afara variantei care devine din ce în ce mai puţin probabilă, ca Guvernul să modifice OUG 114 printr-o altă Ordonanţă, ea va fi modificată, prin lege, de Parlament.

Ordonanţa a trecut deja de Senat, şi a ajuns la Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.

Iar aici, surpriză, comisia care va face raportul final al proiectului de lege, cel care va fi votat de plenul Camerei, nu va mai fi Comisia de Industrii şi Servicii, condusă de deputatul PSD Iulian Iancu, unul dintre personajele cele mai puternice atunci când vine vorba despre legiferare în domeniul energiei.

Iată pe scurt situaţia. Odată plecat de la Senat, proiectul de lege intră în două tipuri de comisii la Deputaţi, după cum decide Biroul Permanent. Este vorba despre Comisii care dau avize şi Comisii care dau raportul. Comisiile de aviz, deşi pot primi şi ele amendamente, dau doar avize, care sunt consultative pentru Comisia sau Comisiile de raport. La fel, amendamentele depuse în aceste prime Comisii pot fi acceptate sau nu de Comisia sau Comisiile de raport. Acestea din urmă sunt de fapt cele în care se decide forma finală, cu ultimele amendamente, care urmează să fie trimisă la vot în Plen, a unui proiect de lege. Deci, foarte simplu spus, în procesul legislativ, Comisia de raport este mai puternică decât cea de aviz.

În parcursul Plx 93 în Cameră, Comisia de Industrii şi Servicii, condusă de Iancu, este doar comisie avizatoare, potrivit datelor de pe site-ul  Camerei. Alături de alte zece comisii, în condiţiile în care OUG 114, cea care va fi aprobată prin acest Plx, conţine foarte multe prevederi care afectează domeniul energiei. Comisiile de raport sunt altele, trei la număr, cea de Buget, Muncă şi Tehnologia Informaţiei. Doar ele, şi nu şi cea condusă de Iancu, vor întocmi raportul final care va intra la vot în Plen.

Într-o discuţie de săptămâna trecută, Iancu a spus că nu a avut niciun rol în elaborarea OUG 114 dar a admis că există “vulnerabilităţi” în ea şi că deja a cerut şi a început să primească de la toate companiile implicate punctele de vedere referitoare la OUG 114 pentru modificarea ei în Parlament.

“Colectez toate vulnerabilităţile sectorului. Am vorbit cu furnizorii, cu producătorii de energie electrică, cu producătorii de gaze, care sunt  cei mai afectaţi. Înainte să spun ce se poate modifica, colectăm datele. Cea mai sensibilă problemă este că sunt vulnerabilităţi care ar trebui cotrectate. După ce colectăm toate datele, vom avea o discuţie cu toţi şi cu ANRE. (…) Nu am fost parte la această decizie, o să încerc să găsesc soluţia cea mai bună să nu antagonizăm şi mai mult taberele “, a spus Iancu.

Pe parte de energie, OUG 114/2018 prevede plafonarea preţului de producţie internă al gazelor naturale la 68 de lei pe MWh, timp de trei ani pentru toţi consumatorii, re-reglementarea  de către stat a preţului energiei electrice, tot timp de trei an, şi o contribuţie de 2% din cifra de afaceri pentru companiile din energie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *