Studiu nou cu privire la toate resursele energetice din Marea Neagră

Ministerul Energiei şi Banca Mondială vor să realizeze un studiu comun cu privire la toate resursele energetice din Marea Neagră, astfel încât partea românească a mării să devină un hub energetic important, a declarat, joi, Niculae Havrileţ, consilier al ministrului Energiei, citat de Agerpres.

El a participat la o dezbatere privind viitorul energiei eoliene offshore, organizată la Palatul Parlamentului de Cristina Prună, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

„Ieri (marţi – n.r.) domnul ministru Virgil Popescu a avut o discuţie cu reprezentanţii Băncii Mondiale, pe care i-a rugat să ne ajute cu un studiu comun pentru sursele energetice din zona Mării Negre, pentru ca aria dobrogeană a Mării Negre să devină un hub integrat de producţie a diferitelor surse de energie. Importanţa este uriaşă”, a spus Havrileţ.

Potrivit acestuia, în zona Mării Negre există potenţial pentru extracţia de gaze şi pentru producţia de energie eoliană care, ulterior, poate fi transformată în hidrogen.

„Pe zona dobrogeană a Mării Negre există un potenţial uriaş de a se crea un hub energetic de importanţă majoră pentru Uniunea Europeană. De altfel, UE, prin reglementările sale, precum Green Deal, ne ajută cu fonduri dedicate pentru pregătirea tehnică a proiectelor”, a continuat el.

Reprezentantul ministerului a arătat că Banca Mondială are deja nişte studii privind potenţialul eolian al României în zona maritimă.

„Acesta este uluitor de mare în comparaţie cu ceea ce avem astăzi. Ţara consumă în jur de 8.000 de MW pe oră, în medie, până la 10.000 de MW în orele de vârf. Analizele arată că, în Marea Neagră, în zona de ape adânci, există posibilitatea de a investi în ferme eoliene flotante, fără fundaţie, de până la 54.000 de MW, iar în ape de sub 50 de metri pot fi puse în valoare capacităţi de 74.000 de MW, faţă de 10.000 de MW consumul. Pentru întreaga zonă există acest interes”, a precizat consilierul ministerial.

Pentru acest lucru este important ca Transelectrica să aibă pregătită reţeaua şi să propună în planul de investiţii dezvoltarea reţelei în această zonă, a adăugat el.

Hidroelectrica este cel mai important investitor care şi-a anunţat până acum intenţia de a dezvolta astfel de proiecte şi are un plan de investiţii de 300 de milioane de euro producerea de energie electrică din surse eoliene din Marea Neagră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *