Romgaz, profit cu 19% mai mare la o producție în creștere ușoară

Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale al țării, a raportat un profitul net de 1,18 miliarde de lei în primele nouă luni ale anului, cu 19% (188,5 milioane lei) mai mare decât cel înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut, se arată în raportul companiei trimis Bursei de Valori București.

Veniturile companiei au crescut cu 11,6% până la 3,92 miliarde de lei, iar cheltuielile cu 9%, la 2,53 miliarde de lei.

În primele nouă luni ale anului 2019, Romgaz a produs un volum de 3.950 milioane mc gaze naturale, cu 28 mil.mc (0,71%) mai mult decât în aceeaşi perioadă din anul trecut.

“Nivelul ridicat de producţie înregistrat a fost susţinut de continuarea proiectelor de reabilitare a principalelor zăcăminte mature de gaze, efectuarea de operaţii de reparaţie şi intervenţie în sonde în urma cărora s-au reactivat oserie de sonde cu debite importante, relocarea de capacităţi de comprimare pentru optimizarea procesului de exploatare a unor zăcăminte de gaze naturale, trecerea la faza de producţie şi valorificare a rezultatelor activităţii de explorare geologică, prin aducerea în circuitul economic a unor noi descoperiri comerciale de gaze naturale”, arată compania.

Creștere a cotei pe o piață în scădere

“Consumul de gaze naturale la nivel naţional în primele 9 luni ale anului 2019 se estimează că a înregistrat o scădere de aproximativ 5,7%, în timp ce livrările Romgaz, reprezentând livrări către clienţi, consum CET Iernut şi consum tehnologic, au înregistrat o scădere de 5,4% comparative cu perioada similară a anului anterior. Cota de piaţă a Romgaz reprezentând participarera livrărilor de gaze naturale din producţia internă a societăţii în consumul naţional de gaze naturale interne a înregistrat o creştere de aproximativ 6% comparativ cu perioada similar a anului anterior, ajungând astfel la cca.59%”, arată compania.

Investiții sub program

“Pentru anul 2019 Romgaz şi-a programat investiţii în valoare de 1.245,00 mil.lei, din care programul pentru primele 9 luni este de 1.028,40 mil.lei. Valoarea investiţiilor realizate la data de 30 septembrie 2019 au atins nivelul de 609.889 mii ceea ce reprezintă 59,30% din nivelul planificat.

Din punctul de vedere al realizărilor fizice aferente perioadei analizate, au fost finalizate obiectivele începute în anul precedent, s-au derulat activitățile de pregătire (proiectare, obținere terenuri, avize, acorduri, autorizații, achiziții) pentru obiectivele noi şi s-au executat lucrările de modernizare şi reparaţii capitalizabile la sondele aflate în exploatare.

Valoarea mijloacelor fixe puse în funcţiune în perioada analizată a fost de 249,63 milioane lei” arată compania.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *