Romgaz anunță a patra suspendare a rezilierii contractului de execuție a centralei Iernut. De data asta s-a semnat și un memorandum de continuare a lucrărilor

Romgaz a mai dat încă un răgaz, de două săptămâni, pentru a patra oară, consorțiului care construiește centrala de la Iernut, un proiect mult întârziat înainte de a rezilia contractul. De data aceasta, s-a semnat și un memorandum pentru continuarea lucrărilor.

Iată ce a comunicat Romgaz:

În conformitate cu prevederile Legii nr. 24/2017 și art. 234 alin. (1), din Regulamentul A.S.F. nr. 5/2018, S.N.G.N. ROMGAZ S.A. informează acționarii și investitorii asupra faptului că, în data de 20 mai 2021, a prelungit suspendarea notificării de reziliere a Contractului de lucrări nr. 13384/2016, având ca obiect Dezvoltarea CTE Iernut, prin construcția unei centrale termoelectrice de 430 MW, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, până la data de 2 iunie 2021.

Decizia de prelungire a suspendării notificării de reziliere a Contractului de lucrări nr. 13384/2016 a fost luată ca urmare a încheierii unui memorandum prin care părțile au stabilit condițiile în care lucrările ce fac obiectul contractului de lucrări pot fi continuate și finalizate și prin care și-au asumat angajamentul de a depune toate diligențele necesare pentru obtinerea aprobărilor corporative și încheierea, până la data de 2 iunie 2021, a unui act aditional, la contractul de lucrări, pentru continuarea și finalizarea lucrărilor”.

Este pentru a patra oară când Romgaz amână decizia de a rezilia contractul cu consorțiul format din Romelectro și Duro Felguera pentru proiectul întîrziat al centralei de la Iernut, de 430 MW. Decizia de reziliere a fost anunțată în martie.

Romgaz a anunțat prima data la 9 aprilie că suspendă momentan rezilierea contractului pentru construcția mult-așteptatei centrale pe gaze de la Iernut. Romelectro și Duro Felguera au primit atunci un termen 14 zile să vină cu o propunere de finalizare cât mai rapidă a proiectului. Oficialii companiei au luat atunci decizia pentru a purta negocieri cu constructorii. Apoi, o nouă suspendare a avut loc pe 23 aprilie, până la 7 mai. Iată că acum urmează încă una, până la 2 iunie.

Amintim că Duro Felguera a făcut o ofertă companiei românești: finalizarea în două etape a centralei: 210 MW operaționali până la sfârșitul anului și restul până în aprilie 2022. Plus 17 milioane de euro în plus. Spaniolii, care afirmă nu li se recunosc costurile crescute cu forța de muncă și nici întârzierile justificate de pandemie, spun că este cea mai bună soluție pentru proiect, oricum preferabilă variantei de reziliere a contractului și continuării cu alți constructori, avută în vedere de Romgaz. Am scris despre acest lucru mai jos, în detaliu:

Spaniolii de la Duro Felguera au propus Romgaz să predea jumătate din centrala de la Iernut în acest an, jumătate în primăvara lui 2022, și au mai cerut 17 milioane de euro. Romgaz refuză

Există și planul B, și planul C

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus că centrala va fi finalizată în acest an, și că există planuri de rezervă în acest sens.

“Avem la Romgaz în lucru centrala de la Iernut. Astăzi trebuie să finalizeze Romgaz, probabil săptămâna viitoare ne va anunţa, ultimele negocieri înaintea rezilierii, dacă nu se ajunge la un comun acord. Vrem să finalizăm anul acesta centrala de la Iernut, să nu pierdem cele 50 de milioane de euro din Planul Naţional de Investiţii. Şi vrem să o finalizăm. Dacă nu se va putea face cu consorţiul care a câştigat în 2016 licitaţia, o vom finaliza fără aceştia, asta cu certitudine. Avem pregătit şi scenariul B şi scenariul C”, a afirmat Popescu.

Între timp, a fost extinsă și perioada până la care Romgaz poate lua banii din Planul Național de Investiții (PNI), pentru centrală, până la jumătatea anului viitor, lucru despre care puteți citi mai jos:

Iunie 2022, noul termen pentru finalizarea centralei Iernut? Guvernul prelungește cu un an termenul până la care se pot lua banii din PNI

Producătorul naţional de gaze Romgaz a semnat, în 2016, un contract în valoare de 268 de milioane de euro, fără TVA, cu firmele Duro Felguera şi Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale pentru producerea energiei electrice în cadrul termocentralei Iernut, de 430 MW. Centrala ar fi trebnuit să fie gata încă de anul trecut.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *