Romgaz a afişat un profit net cu 18% mai mic în prima jumătate a anului, producție de gaze în scădere accentuată

Bucureşti, 14 aug /Agerpres/ – Producătorul naţional de gaze Romgaz a obţinut în prima jumătate a anului un profit net de 800 de milioane de lei, în scădere cu 17,9% faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit raportului financiar al companiei, remis, vineri, AGERPRES.

Cifra de afaceri a fost de 2,193 miliarde de lei, mai mică cu 23,7%.

„Cifra de afaceri consolidată s-a diminuat cu 23,7% (681,4 milioane de lei) faţă de semestrul I 2019, ca urmare a scăderii veniturilor din vânzarea gazelor naturale (-28,75%; -736,6 milioane de lei); din punct de vedere cantitativ, în semestrul I 2020 livrările sunt cu 19,3% mai mici. Veniturile din energie electrică au crescut cu 15%, iar cele din înmagazinare cu 46% la nivel consolidat. Atragem atenţia că veniturile consolidate din înmagazinare includ veniturile din servicii facturate de Romgaz pentru gazele extrase din depozite vândute în perioada analizată, nu doar veniturile facturate de Depogaz clienţilor proprii, alţii decât Romgaz; veniturile neconsolidate din înmagazinare (cifra de afaceri realizată de Depogaz inclusiv cu Romgaz) au crescut cu 16,1%”, arată reprezentanţii companiei.

Veniturile au scăzut cu 23,3%, până la 2,233 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile au fost reduse cu 26,8%, ajungând la 1,290 miliarde de lei.

„Cheltuielile au scăzut cu 26,8% (-472 milioane de lei) ca urmare a diminuării cheltuielilor cu redevenţa (-98,95 milioane de lei), impozitului pe veniturile suplimentare (-166,83 milioane de lei), costului gazelor achiziţionate din import în vederea revânzării (-74,4 milioane de lei) şi cheltuielilor cu amortizarea şi deprecierea activelor imobilizate (-94,3 milioane de lei)”, se arată în raport.

Producţia de gaze a companiei a scăzut cu 16,8%, până la 2,245 miliarde de metri cubi.

„Nivelul de producţie înregistrat în semestrul I 2020 a fost susţinut de: continuarea proiectelor de reabilitare a principalelor zăcăminte mature de gaze; efectuarea programelor de reparaţii şi intervenţii sonde, fiind finalizate un număr de 70 sonde cu un potenţial productiv la sfârşitul semestrului I 2020 de peste 420 mii mc/zi; finalizarea unor lucrări de investiţii pentru extinderea infrastructurii productive şi conectarea de noi sonde la această infrastructură”, explică Romgaz.

În acelaşi timp, producţia de electricitate a fost mai mare cu 72%, până la 295,2 GWh, chiar dacă centrala de la Iernut din portofoliul Romgaz nu a produs deloc energie în trimestrul al doilea.

Potrivit raportului, evoluţia producţiei de energie a fost în strânsă legătură cu cererea de pe această piaţă, cu evoluţia preţurilor de pieţele concurenţiale, dar şi cu evoluţia lucrărilor de investiţii derulate la partea nouă din cadrul centralei Iernut, lucrări care implică restricţionarea funcţionarii grupurilor energetice din părţile vechi ale centralei.

„Astfel, în trimestrul 2 2020 nu s-a produs energie electrică deoarece: s-au creat condiţii pentru asigurarea frontului de lucru în vederea derulării în bune condiţii a lucrărilor de investiţie la centrală nouă, fapt care a influenţat posibilitatea de a încheia contracte cu livrare de energie electrică pe termen lung; la momentul declanşării pandemiei de COVID-19 şi ca urmare a decretării stării de urgenţă (din necesitatea a lua măsuri pentru limitarea răspândirii) cererea de energie electrică a scăzut; preţurile pe Piaţa pentru Ziua Următoare au avut o evoluţie în scădere, astfel dacă preţul mediu pentru primele două luni a fost de 227 lei/MWh, în luna martie preţul mediu a fost de 146,87 lei/MWh, iar în luna mai a fost de 122,08 lei/MWh”, se mai precizează în documentul citat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *