Românii care vor fotovoltaice acasă, scutiți de obligația autorizației de construire. Deputații din Comisie au reparat eroarea, mai e nevoie de votul Plenului Camerei

Deputații din Comisia de Industrii au reparat eroarea care apăruse într-o lege adoptată recent și care obliga doritorii de instalații fotovoltaice să obțină autorizație de construire. Pentru ca, în final, această obligație să dispară legal, este nevoie de votul final al Plenului Camerei

“f. montarea pe clădiri, anexe gospodărești și pe sol a sistemelor fotovoltaice pentru producerea energiei electrice de către prosumatori așa cum sunt ei definiți la art.2 lit. X1 din Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei electrice din surse regenerabile de energie, republicată, cu modificările și compeltările ulterioare, și/sau a panourilor solare pentru încălzire sau prepararea apei calde pentru consumul casnic, cu înștiințarea prealabilă a unităților administrației publice locale și cu respectarea legislației în vigoare.

Sistemele fotovoltaice și/sau panourile solare vor fi susținute de o structură formată din elemente constructive capabile să asigure stabilitatea întregului ansamblu și să preia încărcările rezultate din greutatea proprie a acesteia și a panourilor, precum și cele rezultate din acțiunea vântului și a depunerilor de zăpadă”

Acesta este textul amendamentului introdus de deputații din Comisia de Industrie și Servicii în legea care ar urma să ajungă la vot final în Camera Deputaților, cea care repară o eroare și, în sfârșit, în scutește pe românii care vor să-și monteze instalații fotovoltaice acasă, de obligația obținerii autorizației de construire.

Istoricul

În luna mai, parlamentarii apobau un proiect de lege prin care se modifica legea construcțiilor, legea 50/1991 și care, după multe solicitări din partea celor interesați, ușura viața persoanelor fizice care doreau să instaleze panouri fotovoltaice acasă: elimina obligativitatea obținerii autorizației de construire, un proces cronofag și costisitor.

La articolul 11 din respectiva lege, se introducea un punct suplimentar. Iată ce scria acolo:

„Noua formă a articolului 11 este următoarea:

Art. 11 – (1) Se pot executa fără autorizaţie de construire următoarele lucrări care nu modifică structura de rezistenţă şi/sau aspectul arhitectural al construcţiilor: (…) p) montarea de panouri fotovoltaice si/sau panouri solare pentru încălzirea sau prepararea apei calde pe acoperișul clădirilor, cu înștiințarea prealabilă a autorităților administrației publice locale și cu respectarea legislației în vigoare.”

Însă lucrurile nu au rămas așa. Din data de 2 noiembrie a intrAT în vigoare o nouă lege, „Legea nr. 193/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții”, publicată deja în Monitorul Oficial. Iar această nouă lege modifică modificarea făcută deja în mai. S-a modificat inclusiv respectivul articol 11, unde nu mai apare exceptarea panourilor fotovoltaice pe lista lucrărilor unde nu este necesară autorizația de construire.

Acum, parlamentarii din Comisie au reparat eroarea, dar, pentru ca, în sfârșit, persoanele fizice care instalează panouri fotovoltaice să nu mai fie obligate să cheltuie timp și bani pentru autorizația de construire, este nevoie ca ea să fie votată de plenul Camerei Deputaților.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *