România susţine crearea unui fond pentru tranziţie energetică, de sprijinire a regiunilor afectate de închiderea minelor

România susţine iniţiativa de creare a unui fond pentru tranziţie energetică, prin care Uniunea Europeană şi statele membre să sprijine concret regiunile afectate de închiderea minelor, potrivit secretarului de stat în Ministerul Fondurilor Europene, Mihaela Toader.

Într-un comunicat al ministerului de resort, remis joi Agerpres, se arată că oficialul MFE a participat, la Bruxelles, la Săptămâna Europeană a Regiunilor şi Oraşelor, cel mai amplu eveniment public european, desfăşurat anual.

În timpul dezbaterilor, au fost propuse acţiuni care să sprijine regiunile afectate de tranziţie către o economie cu emisii scăzute de carbon, respectiv regiunile cu activităţi miniere, cum este cazul, în România, a Văii Jiului.

„Mihaela Toader a susţinut, în intervenţia sa, iniţiativa de creare a unui fond pentru tranziţie energetică, prin care UE şi statele membre să sprijine cât mai concret regiunile afectate de închiderea minelor. Acest fond, a mai arătat secretarul de stat din România, ar putea fi susţinut din resurse noi, la nivel european şi pe deplin corelate cu obiectivele Politicii de Coeziune”, se precizează în comunicat.

Reprezentantul MFE a reamintit că regiunile carbonifere din România se confruntă cu probleme sociale şi economice, care afectează calitatea vieţii cetăţenilor din respectivele regiuni.

„Susţinem obiectivul european pentru o economie curată, însă considerăm că este nevoie de măsuri pe termen lung, finanţate corespunzător, care să sprijine cele mai afectate regiuni de această tranziţie, regiuni ce pot fi reinventate pentru a deveni din nou competitive. Vom sprijini orice iniţiativă care poate reduce decalajele între regiuni şi care oferă posibilităţi reale de dezvoltare”, a afirmat, la Bruxelles, Mihaela Toader.

La conferinţa privind regiunile carbonifere au avut, de asemenea, intervenţii Gunther Oettinger, comisar european pentru buget şi resurse umane, Jerzy Kwiecinski, ministrul Finanţelor, Investiţiilor şi Dezvoltării Economice din Polonia, Younous Omarjee – preşedintele Comisiei REGI din Parlamentul European.

Săptămâna Europeană a Regiunilor şi Oraşelor este un eveniment dedicat Politicii de Coeziune a UE, la care anul acesta au participat aproximativ 9.000 de oficiali europeni, funcţionari, experţi în politici publice şi jurnalişti din toată Europa. Temele de discuţie s-au concentrat pe investiţiile europene derulate pentru dezvoltarea regiunilor şi a oraşelor, care îşi arată capacitatea de a crea dezvoltare şi locuri de muncă, de a implementa Politica de Coeziune a UE (fondurile europene) şi de a demonstra importanţa nivelului local şi regional pentru o bună guvernare europeană.

Evenimentul a fost creat în 2003, când Comitetul European al Regiunilor a invitat reprezentanţele locale şi regionale cu sediul la Bruxelles să-şi deschidă porţile pentru vizitatori, simultan. Un an mai târziu, DG pentru Politică Regională din Comisia Europeană s-a alăturat demersului.

„Dezvoltându-se mult de la conceptul iniţial, evenimentul a devenit o platformă de reţea europeană pentru experţi în dezvoltarea regională şi locală. Schimbul de bune practici în materie de dezvoltare economică şi incluziune socială, cooperare transfrontalieră, parteneriate public-private, inovare regională şi dezvoltare locală bazată pe comunitate au devenit câteva dintre numeroasele teme dezbătute. De-a lungul anilor, evenimentul a devenit un eveniment-etalon privind politica regională a UE, propunând peste 100 ateliere şi dezbateri, expoziţii şi oportunităţi de networking. Pe lângă atelierele de la Bruxelles, evenimente locale sunt organizate din septembrie până în noiembrie în toată Europa”, se mai arată în document.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *