România importă masiv electricitate, aproape de limita maximă posibilă. Nu bate vântul

În condițiile lipsei vântului, România a importat masiv energie electrică în această dimineață, potrivit datelor Transelectrica

Azi dimineață la ora 9.40, importurile României erau de 1.918 MW, potrivit Transelectrica, pe fondul unui consum, la acel moment, de 9.196 MW și al unei producții interne de doar 7.278 MW.

Principala problemă este că sistemul energetic a fost văduvit de aportul energiei eoliene (doar 36 MW generați la acel moment), în condițiile în care nici centralele hidro nu produceau la capacitatea cu care am fost obișnuiți în aceste momente ale anului (doar 1.895 MW) și, la fel, nici grupurile pe cărbune (doar 1.786 MW).

În aceste condiții, centralele pe gaze au fost prima sursă de generare de electricitate a țării, cu 1.933 MW, la acel moment, urmate de import.

În aceste condiții, devine clar că România se apropie de limita maximă tehnic posibilă a capacității de import. Nu este clar cât este aceasta cu exactitate, unele date vorbesc despre 2.000 MW, iar, recent, ministrul Economiei, Virgil Popescu, vorbea despre 2.200 MW.

“Ca exemplu, la energie electrică, nu putem importa mai mult de 2.100 – 2.200 de MW, iar asta în momente de vârf ar putea să nu fie suficient”, spunea ministrul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *