Profitul ExxonMobil a scăzut cu 31%, până la 14,3 miliarde de dolari, în 2019

Cea mai mare companie petrolieră din Statele Unite ale Americii, Exxon Mobil, a încheiat anul 2019 cu un profit de 14,34 miliarde de dolari, cu 31% mai mic faţă de cel din anul anterior, din cauza reducerii preţului ţiţeiului şi a „slăbiciunii” afacerilor din sectorul chimic, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Compania, cu sediul în Irving (Texas), a anunţat printr-un comunicat că anul trecut a avut încasări de 264,938 miliarde de dolari, în scădere cu 9%.

În ultimul trimestru din 2019, câştigurile Exxon au scăzut cu 5% faţă de aceeaşi perioadă din 2018, situându-se la 5,69 miliarde de dolari.

Vânzările în perioada octombrie-decembrie au fost de 67,173 miliarde de dolari (cu 6,6% mai mici) şi nu au depăşit estimările analiştilor, însă câştigul pe acţiune a fost peste aceste aşteptări, respectiv de 1,33 dolari.

Operaţiunile au fost „bune, dar durata furnizării pe termen scurt din ‘downstream’ (produsele rafinate din ţiţei în combustibili precum benzina şi motorina) şi afacerile din sectorul chimic au impactat marjele şi rezultatele financiare”, a declarat şeful Exxon, Darren Woods.

Acesta a dat asigurări că în continuare creşte puternic cererea de produse pe care Exxon Mobil le fabrică şi că firma este concentrată pe „îmbunătăţirea afacerilor de bază, să fie mai eficientă şi să optimizeze valoarea portofoliului de investiţii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *