Producţia de ţiţei a Rusiei ar urma să scadă cu 15% anul acesta

Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a anunţat miercuri că producţia de petrol a ţării ar putea scădea anul acesta cu până la 15%, ceea ce ar reprezenta primul declin anual din 2008, a informat agenţia rusă de presă Interfax, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Novak a citat acordul încheiat luna aceasta de alianţa OPEC+ privind reducerea producţiei cu aproape zece milioane de barili petrol pe zi (bpd) în mai şi iunie, pentru a combate declinul preţului ţiţeiului, în contextul pandemiei de coronavirus (COVID-19).

Producţia de petrol a Rusiei ar urma să scadă cu 480 – 500 milioane tone (9,6 – 10 milioane bpd), faţă de nivelul record din 2019, de 560 milioane tone, a declarat Novak.

În 2008, când preţul ţiţeiului a scăzut din cauza crizei financiare globale, producţia de petrol a Rusiei a scăzut cu doar 0,7%.

De asemenea, a declarat Novak, proiectele petroliere operate de firmele interne şi externe ar urma să-şi reducă producţia, ca parte a acordului global privind furnizarea.

În urma acordurilor privind împărţirea producţiei încheiate în anii 1990, mari companii petroliere, cum ar fi ExxonMobil şi Shell, s-au implicat în câteva proiecte de ţiţei şi gaze din Rusia.

Novak a precizat că firmele ruseşti îşi vor reduce producţia de ţiţei cu 19% faţă de nivelul din februarie, ca parte a acordului Alianţei OPEC+

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *