mn

Preț record al energiei electrice spot în România. Prețuri șocante și în Europa

Piața spot de energie electrică de la București bifează un nou record: peste 2.700 de lei, adică 554 de euro/MWh pentru energia tranzacționată azi și livrată mâine. Și prețurile din Europa sunt la niveluri mari, șocante pe unele piețe, unde s-a ajuns la peste 800 de euro/MWh.

Prețul de închidere al pieței pentru ziua următoare (PZU) de la București pentru energia tranzacționată azi cu livrare mâine, 17 augist 2022, este de 2.709 lei/MWh.  Din datele noastre, este cel mai mare preț mediu zilnic de când există piața de la București, în condițiile în care precedentul nivel maxim istoric a fost înregistrat în data de 8 martie 2022, și a fost de 2.673 lei/MWh.

În euro, prețul pieței spot de la București este de 554 de euro/MWh, preț care este întâlnit și pe unele piețe de lângă noi.

De fapt, prețurile spot pentru energia livrată mâine sunt mari în aproape toată Europa. Prețuri de peste 550 de euro MWh sunt înregistrate pe cele mai mari piețe din UE, Germania și Franța. În țările baltice s-a ajuns la prețuri de peste 800 de euro/MWh. Singura zonă cu prețuri mici este Peninsula Iberică, unde prețurile sunt și de patru ori mai mici (139 de euro/MWh) decât cele din Europa centrală, în condițiile în care acolo prețul energiei electrice au fost decuplate de prețurile gazelor naturale.

Revenind la piața românească, prețul record pentru energia livrată mâine este înregistrat în condițiile în care se importă energie electrică din Bulgaria, la maximumul posibil al rețelei, în marea majoritate a intervalelor orare (la puteri de 1.300 MW), iar o parte din ea curge în rețeaua ungară. Asta pentru că prețul spot al energiei în Bulgaria pentru ziua de mâine este de doar 417 euro/MWh, deci mult sub cel de pe celelalte piețe.

Amintim că piața spot de energie electrică de la București este cuplată prin preț cu cele din Ungaria, Cehia și Slovacia și, mai nou, cu cele din Austria, Polonia și Germania. În luna octombrie a anului trecut, piața spot de la București a fost cuplată, prin același mecanism, și cu piața din Bulgaria.

Piața spot este una foarte lichidă în România – spre exemplu, în luna iulie 2022, ultima cu date oficiale disponibile, în PZU s-a tranzacționat peste 52 % din tot consumul țării, adică aproximativ 2,35 TWh de energie electrică, cu o valoare a tranzacțiilor de 4,35 miliarde de lei.

În iulie 2022, prețul mediu de închidere al PZU a fost de 1.813 lei/MWh, de la 1.138 de lei în iunie și 1.000 de lei în mai. Astfel, față de luna precedentă, prețul spot a crescut cu 59%, creștere care s-a suprapus oricum pe o bază ridicată. Comparativ cu prețul lunar de acum un an în iulie, cel înregistrat acum este de aproape patru ori mai mare (3,8 ori)  – în iulie 2021, prețul de închidere al PZU a fost de 474 lei/MWh.

Citește și:

Importurile de energie electrică din Bulgaria au explodat

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.