Piața spot de energie electrică din România se va cupla la cele din Germania și Austria primăvara viitoare

Proiectul DE-AT-PL-4M MC, denumit și proiectul Interim Coupling, care ar fi trebuit pus în practică la finalul acestui an, este amânat pentru anul viitor. Testele încep în ianuarie, iar tranzacțiile efective în mai, potrivit unui nou calendar anunțat de Transelectrica.

Piața românească spot de electricitate (piața pentru ziua următoare) este cuplată deja prin preț cu cele din Ungaria, Cehia și Slovacia (mecanismul 4M MC), și planul era ca aceste piețe să fie cuplate și cu cele spot din Germania, Austria și Polonia. Cuplarea efectivă ar fi urmat să aibă loc în acest an, dar procesul a fost întârziat și va fi finalizat primăvara viitoare.

Cităm dintr-un comunicat al Transelectrica:

“Proiectul DE-AT-PL-4M MC, denumit și proiectul Interim Coupling își propune să conecteze 4M MC cu Multi-Regional Coupling (MRC) prin introducerea alocării implicite a capacității pe bază de capacitate netă de interconexiune (NTC) pe șase frontiere (PL-DE, PL-CZ, PL-SK, CZ-DE, CZ-AT, HU-AT). Proiectul a încheiat faza de proiectare și a intrat în faza de implementare la sfârșitul anului 2019. Datorită unor blocaje în procesul de implementare identificate în primul trimestru al anului 2020, proiectul a suferit o amânare față de planificarea inițială.

În urma îndrumării primite din partea Comisiei Europene și a Autorităților Naționale de Reglementare, părțile proiectului au pregătit o foaie de parcurs detaliată și actualizată pe care au discutat-o cu Autoritățile Naționale de Reglementare implicate în data de 16 Octombrie 2020. În baza planificării actualizate, faza de testare regională comună a proiectului se așteaptă să înceapă la sfârșitul lunii Ianuarie 2021, în timp ce testele cu participanții la piață sunt planificate în a doua jumătate a lunii Aprilie 2021. Noua fereastră de lansare a proiectului este prevăzută pentru Mai 2021”.

Odată ce va fi funcțională, această interconectare va permite practic cuplarea pieței spot din România (pe cale de consecință) și la cele din Germania, Austria și Polonia, prin același sistem în care funcționează acum piața cuplată România-Ungaria-Cehia-Slovacia. Cu alte cuvinte, pentru energia care urmează să fie contractată azi și livrată ziua următoare, ofertele de vânzare sau cumpărare puse de un participant la piața din România își pot găsi direct contrapartea și pe toate aceste piețe „adunate” și viceversa, iar tranzacțiile se realizează la cel mai bun preț obținut pe toată această piață lărgită.

Amintim că pentru tranzacțiile fizice cu energia electrică contractată pe piața spot, nu se plătesc tarife de rezervare a capacității pe liniile de interconexiune între țări

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *