Petrom a pus panouri fotovoltaice în 82 de benzinării și o unitate de micro-cogenerare pilot într-o stație

Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a instalat panouri fotovoltaice pe mai mult de 10% din rețeaua sa de benzinării, potrivit datelor din raportul de sustenabilitate prezentat recent.

Petrom a ajuns la 82 de benzinării echipate cu panouri fotovoltaice, la finalul anului trecut, iar energia produsă acoperă circa 10% din consumul fiecărei stații. Mai mult, ca o măsură de eficiență energetică, la o stație de distribuție din Ardeal a fost implementat un proiect-pilot de micro-cogenerare care ar putea fi extins în mai multe benzinării ale rețelei, în funcție de evaluările ulterioare.

Iată ce a scris Petrom pe această temă în raportul de sustenabilitate:

“În Divizia de Marketing, am continuat să instalăm celule fotovoltaice și am ajuns la un număr total de 82 de stații de distribuție la sfârșitul anului 2020. Astfel, peste 10% din consumul de energie din aceste locații este acoperit de energie regenerabilă. Numărul total de celule fotovoltaice a produs 2,345 MWh și investiția totală s-a ridicat la 2,1 mil. euro.

De asemenea, am inițiat un proiect-pilot pentru Micro-cogenerare (producerea simultană de energie electrică și căldură în același proces dintr-o sursă primară de energie – gaz natural) în stația de distribuție OMV Cluj Mărăști. Acest proiect pilot este în curs de evaluare timp de un an, apoi va urma analiza rezultatelor și decizia de implementare”.

Citește și:

Proiect de captare și stocare a carbonului, implementat în România, la rafinăria Petrobrazi 

Rezultate peste program

Rezultatul a fost peste estimările făcute primăvara trecută de companie. Iata ce declara în mai 2020,  Radu Căprău, membru al Directoratului OMV Petrom responsabil pentru activitatea Downstream Oil:

„Avem o preocupare continuă pentru a ne reduce amprenta de carbon pe toate segmentele de activitate, inclusiv în activitățile de rafinare și de distribuție. Anul acesta am continuat inițiativele noastre prietenoase cu mediul, inclusiv instalarea panourilor fotovoltaice în stațiile de alimentare. Planul nostru este de a crește la 78 numărul de stații de alimentare dotate cu panouri fotovoltaice până la sfârșitul anului”

Grupul OMV Petrom este prezent pe piața cu amănuntul a produselor petroliere din România și țările vecine prin 793 stații de distribuție, sub două mărci – OMV și Petrom.

Compania ar urma să anunțe la jumătatea acestui an o nouă strategie de sustenabilitate.

Citește și:

Petrom, venituri și profit în scădere și în primul trimestru din 2021

Petrom este cea mai mare companie petrolieră din România și Europa de Sud-Est şi singurul producător de petrol şi gaze al țării. Este deţinută în proporţie de 51,01% de OMV, în timp ce statul român deţine 20,64% din acţiuni. Alte părţi din companie sunt deţinute de Fondul Proprietatea – 7 %, iar 21,4 % se tranzacționează liber pe piață.

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *