Petrolul se ieftinește, cotațiile coboară spre 100 de dolari barilul

Preţul petrolului a continuat să scadă joi, înregistrând un declin de peste 2%, deoarece investitorii îşi recalibrează evaluările privind riscul recesiunii şi cererea de combustibil, în urma majorării dobânzilor în economiile avansate, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Cotaţia barilului de petrol ”light sweet crude” pentru piața americană cu livrare în luna august a scăzut joi dimineaţa cu 2,6 dolari, la 103,46 dolari, în timp ce cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în august a coborât cu 2,5 dolari, la 109,22 dolari.

Ambele cotaţii înregistraseră în timpul şedinţelor de tranzacţionare scăderi de trei dolari, după ce în miercuri s-a raportat un declin de aproximativ 3%. Cotaţiile sunt la cel mai redus nivel de la mijlocul lunii mai.

Investitorii continuă să evalueze riscul recesiunii şi efectele asupra cererii de combustibil, în urma majorării dobânzilor în economiile avansate, pentru contracararea inflaţiei.

„Piaţa petrolului rămâne sub presiune deoarece investitorii sunt îngrijoraţi că majorarea dobânzilor în SUA va afecta redresarea economiei şi cererea de combustibil”, a apreciat Kazuhiko Saito, analist la Fujitomi Securities Co Ltd.

El a estimat că, în statele Unite, înainte de 4 iulie (când se celebrează ziua naţională), cotaţia barilului de petrol ‘light sweet crude’ ar putea scădea sub 100 de dolari.

Preşedintele Rezervei Federale americane (Fed), Jerome Powell, a recunoscut miercuri că vigoarea inflaţiei a luat prin surprindere autorităţile monetare şi a avertizat că este posibil să urmeze şi alte surprize.

Cu toate acestea, Jerome Powell a dat asigurări că economia americană este suficient de solidă pentru a face faţă unei înăspriri a politicii monetare.

„În condiţiile în care din ce în ce mai multe date demonstrează că livrările de ţiţei rusesc sunt mai puţin afectate de sancţiuni decât se estima anterior, în ceea ce priveşte oferta am putea vedea o creştere mai mare decât se previziona, în viitorul apropiat”, susţin analiştii de la Haitong Futures.

Preşedintele Vladimir Putin anunţa miercuri că Rusia este în proces de redirecţionare a comerţului şi exporturilor sale de petrol către ţări din grupul BRICS, în urma sancţiunilor.

În mai, exporturile Chinei de ţiţei rusesc au urcat cu 55% în ritm anual, ajungând la un nivel record.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *