Petroliștii români cer Guvermului măsuri urgente pentru digitalizare, ca să iasă din „epoca de piatră”

Federația Patronală de Petrol și Gaze a înaintat o scrisoare deschisă premierului în care solicită deblocarea procesului de digitalizare pentru ca și companiile românești să poate folosi informațiile declasificate prin tehnologii “cloud”.

A fost nevoie de această scrisoare deschisă pentru că petroliștii cred că au rămas în „epoca de piatră”.

“Pandemia Covid-29 a forțat o națiune care parcă dormea să se trezească și să urgenteze procesul de digitalizare în economie și în administrația publică. Din păcate, din cauza legislației depășite de vremuri și din cauza inerției administrative, industria de petrol și gaze riscă să rămână în „epoca de piatră”: fără o declasificare urgentă a unor documente de lucru, petroliștii nu pot lucra cu soluții digitalizate moderne, regăsite în orice țară europeană”, a declarat Daniel Apostol, Director de Relații externe FPPG

Iată integral scrisoarea deschisă, semnată de președintele FPPG, Franck Neel:

Industria de Petrol şi Gaze naturale solicită măsuri urgente pentru deblocarea procesului de digitalizare.

Digitalizarea României este prezentată de către Guvernul României, cu fiecare prilej, ca fiind o axă prioritară a programului de guvernare și un motor al dezvoltării economice. Cu toate acestea însă, realitatea ne arată ca digitalizarea industriei de Petrol şi Gaze naturale din Romania se poate realiza doar prin actualizarea cadrul legislativ la progresul tehnologic.

Companiile din industria petrolieră au reiterat importanța declasificării datelor și informațiilor din industria petrolieră, acțiune fără de care digitalizarea este inaccesibilă companiilor din România. Ne referim la tehnologii precum ”Cloud”, ”Big Data” şi ”Cloud Computing” care presupun procesarea datelor în centre de date de tip ”Cloud” aflate pe teritoriul Uniunii Europene.

Clasificarea unor date îngreunează utilizarea lor şi face imposibilă valorificarea lor prin tehnologii ”Cloud”. Prin limitarea accesului la digitalizare a companiilor şi autorităților din industria petrolieră, acestea sunt dezavantajate în competiția pentru capital față de alte industrii din regiune sau piața globală. Este deja cunoscut faptul că accesul facil la date îmbunătățește eficiența industriei și, pe cale de consecință, aduce venituri suplimentare la venitul de stat.

Nevoia de utilizare a unor instrumente avansate de tehnologie a informației este cu atât mai presantă în cazul României, care are în exploatare zăcăminte mature, cu un semnificativ declin natural al producției.

De asemenea, majoritatea furnizorilor de soluții specifice industriei oferă soluții numai în Cloud, soluțiile curente, instalate local, urmând să iasă din mentenanță și din oferta de servicii.

Ca urmare a utilizării soluțiilor de tipul ”Cloud”, industria din alte țări a înregistrat următoarele beneficia imediate, cu impact direct în nivelul producției:

– acces mai rapid la date și modele şi scurtarea timpului de decizie;

– Reducerea timpului de foraj prin monitorizarea în timp real;

– Reducerea de până la 100x a timpului de procesare a modelelor de rezervor;

– Creșterea gradului de reușită în activitatea de prospecțiune și explorare, prin

procesarea în ”Cloud” a datelor seismice;

– Creșterea factorului de recuperare a rezervelor din zăcăminte și implicit creșterea

producției.

Mai mult decât atât, ca urmare a piedicilor legislative, România a pierdut startul în procesul de digitalizare a industriei petroliere şi va suporta costuri mai mari pentru a recupera decalajul. Astfel,  potrivit unui studiu Deloitte din 2019, România este singura ţară care menține cerințe de teritorialitate pentru datele specifice industriei Upstream. Aceasta contravine tendinței europene de eliminare a restricțiilor și barierelor cu privire la transferul, utilizarea, stocarea, procesarea și accesul la datele fără caracter personal.

În contextul actual, apreciem atenția autorităților asupra creșterii nivelului digitalizării naționale, şi totodată măsurile care permit lucrul la distanță, determinate de către pandemia COVID-19. Din păcate

însă, pentru companii cu mii de angajați, cum sunt cele din industria petrolieră, astfel de măsuri necesită tehnologii avansate de colaborare și comunicare, acestea fiind din nou inaccesibile industriei petroliere pentru că sunt în mare parte tehnologii de tipul ”Cloud”.

2020 este un an greu pentru România, pentru cetățeni și companii deopotrivă și cu atât mai greu pentru sectorul de petrol și gaze naturale, care se află în cea mai profundă criză din ultima sută de ani.

Chiar și în acest context, companiile sunt pregătite să investească în tehnologie. FPPG susține continuarea dialogului între autoritățile relevante și industrie pentru finalizarea și aprobarea legislației privind declasificarea datelor și informațiilor din industria petrolieră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *