PATRES cere autorităților să crească ținta pentru regenerabile la cel puțin 34% pentru 2030, în urma recomandărilor Comisiei Europene

“Comisia Europeană transmite un mesaj autorităților române, care să acționeze astfel ca energia regenerabilă să devină o prioritate pentru România, așa cum este pentru toate țările Uniunii Europene, a declarant într-un comunicat de presă Viorel Lefter, președinte Organizaţiei Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile PATRES

“PATRES a semnalat, în repetate rânduri, că România POATE ȘI TREBUIE să crească ținta pentru regenerabile la cel puțin 34% pentru 2030, având în vedere abundența resursei regenerabile.Iată că, după evaluarea Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2021-2030 (PNIESC), în forma revizuită transmisă de MEEMA, Comisia Europeană recomandă României să accelereze tranziția energetică și să acționeze suplimentar față de angajamentele asumate. Ținta de regenerabile, stabilită  la 30,7% la nivelul anului 2030, este catalogată de Comisia Europeană ca fiind “slabă” (ca nivel al ambiției), în condițiile în care potențialul României este de 34%”, arată comunicatul.

Printre alte măsuri transmise cu titlu de recomandări, Comisia Europeană “invită” România să acționeze pentru stimularea producției de energie din surse regenerabile.

În acest context, PATRES face un nou apel la autorități să pună în aplicare recomandările Comisiei Europene, solicitând un angajament ferm și corect din partea acestora pentru viitorul verde al energiei în România.

“Comisia Europeană transmite un mesaj autorităților române, care să acționeze astfel ca energia regenerabilă să devină o prioritate pentru România, așa cum este pentru toate țările Uniunii Europene. Dat fiind potențialul țării noastre, recomandările Comisiei Europene nu ar trebui să ne ia prin suprindere. Noi susținem că România ar trebui să țintească o cotă de cel putin 35%, având în vedere abundența resursei regenerabile pe teritoriul țării noastre. Din păcate, asistăm de mulți ani la un blocaj, energia din surse regenerabile fiind tratată ca o povară, nu ca o oportunitate. Trebuie să ne schimbăm cu toții percepția și să înțelegem până nu este prea târziu, dar mai ales să acționăm în consecință, că energia regenerabilă este o soluție viabilă, ieftină, non-poluantă, sustenabilă pentru viitor”, declară Viorel Lefter, Președinte PATRES.

“Organizația noastră consideră că România are potențialul de a realiza tranziția energetică de la surse de energie poluante către regenerabile. Sunt multe provocări și este nevoie de un angajament ferm din partea autorităților române, care să ia deciziile corecte pentru viitorul energiei în România.

Pe de altă parte, săptămâna trecută, Parlamentul European a votat o țintă de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră de 60%, până în 2030, în contextul în care se dorește să se ajungă la neutralitate climatică până în 2050. Este o țintă ambițioasă pe care și România ar trebui să o susțină. Asumarea acestei ținte de către România vine însă cu obligații și angajamente. Țara noastră trebuie să facă un mare pas înainte în tranziția energetică și să acționeze rapid și eficient pentru a beneficia de toate oportunitățile”, se mai arată în comunicat.

Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România are în componență 109 de membri – producători de energie din surse regenerabile cu putere instalată totală de aproximativ 1800 MW, ce reprezintă investiții în sectorul energetic din România de circa 2,7 miliarde de Euro.

 

 

1 Comment

  1. E fascinant cati milogi sunt in tara asta, PATRES fiind caz de manual. Romania a dat cele mai mari subventii din UE ca astia au reusit sa mituiasca politicienii nostri de 2 bani si ei inca comenteaza. Germania si Olanda inca nu si-au atins tintele pe 2020 si pe noi ne bat la cap cu 2030. Romania nu are motive sa mai dea subventii mai devreme de 2025. Odata cu noile capacitati pe gaz ale CEO , Romgaz si altii vor veni si capacitati in regenerabile de la ei pentru ca le va fi usor sa le vanda la gramada pe piata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *