Parlamentul european amână votul privind creșterea țintei de energie regenerabilă în UE după opoziția de ultim moment a Franței

Parlamentul European a amânat votul planificat pentru a aproba noile obiective ale UE în materie de energie regenerabilă, după ce Franța și alte țări s-au opus în ultimul moment legii, săptămâna trecută, potrivit unui e-mail intern consultat de Reuters.

Votul în comisia pentru energie a Parlamentului trebuia să aibă loc marți. În e-mail se spune că votul a fost amânat până în iunie, fără a se preciza o dată.

Uniunea Europeană încearcă să finalizeze un pilon cheie al agendei sale climatice – o lege care conține un obiectiv obligatoriu pentru UE de a obține 42,5% din energie din surse regenerabile până în 2030.

Însă proiectul de lege are deja opozanți. Săptămâna trecută, diplomații din țările UE ar fi trebuit să își dea acordul pentru această lege, dar discuția a fost amânată după ce Franța și alte țări au declarat că nu o vor susține.

Parlamentul ar fi trebuit să organizeze un prim vot marți, urmat de un vot final în iulie. O amânare riscă să amâne aprobarea deciziei până în septembrie, după vacanța de vară a Adunării UE.

Aprobarea legii de către Parlamentul UE și țările UE ar fi trebuit să fie o formalitate, după ce negociatorii din ambele părți au convenit asupra a ceea ce ar fi trebuit să fie un acord final la începutul acestui an. Dar Franța a fost nemulțumită de rezultatul final.

Parisul dorește o mai mare recunoaștere în lege a rolului energiei nucleare și spune că normele discriminează hidrogenul produs din energie nucleară, ceea ce nu permite țărilor să ia în considerare acest combustibil cu emisii reduse de dioxid de carbon în cadrul obiectivelor privind combustibilii regenerabili pentru industrie.

Alte țări, printre care Bulgaria, România și Polonia, au fost, de asemenea, nemulțumite de aceste norme, din mai multe motive, printre care și faptul că unele capitale consideră că obiectivele sunt prea ambițioase.

Un purtător de cuvânt al Suediei, care deține președinția rotativă a UE, a declarat că sunt în desfășurare discuții pentru a rezolva disputa, dar deja situația este destul de tensionată mai ales în rândul statelor care se pronunță pentru creșterea țintei de regenerabile. „Nivelul de frustrare este într-adevăr extrem de ridicat. Franța cere mereu mai mult”, a declarat un diplomat al UE, citat de Reuters.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *