Oprirea centralei de la Cernavodă, gură de oxigen pentru CE Oltenia: producția de energie din cărbune a crescut

Complexul Energetic Oltenia, companie care în mod normal al fi al doilea producător de energie electrică al țării în termeni de putere instalată, profită de pe urma opririi programate a Unității 1 a centralei nucleare de la Cernavodă.

Complexul Energetic Oltenia și-a crescut producția de energie electrică de la momentul în care Unitatea 1 a centralei de la Cernavodă a fost oprit programat, iar Sistemul EnergetivcNațional a fost lipsit de aportul a 700 MW nucleari.

Astfel, dacă în momentul în care unitatea nucleară a fost desincronizată de la SEN, în prima parte a zilei de sâmbătă, 20 iunie, producția de energie electrică din cărbune era la circa 600 MW, aceasta a început să crească treptat, mai ales în vârfurile de consum. Potrivit datelorTranselectrica, s-a ajuns ca, în unele momente, grupurile pe cărbune să producă la mai mult de 1.000 MW, prag care nu a mai fost atins de multă vreme. Spre exemplu, aseară la ora 22.12, din cărbune se produceau circa 1.013 MW, nivel atins și în această dimineață la ora 08.00, după o noapte în care grupurile pe cărbune au asigurat aproape constant SEN peste 900 MW, iar România a exportat energie electrică.

După oprirea unității nucleare, Hidroelectrica acoperă constant jumătate din producția națională de energie electrică, urmată, de la începutul acestei săptămâni, de grupurile pe gaze și cele pe cărbune, pe fondul unui aport destul de redus al energiei din surse eoliene.

CEO este al doilea producător de energie al României, în termeni de putere instalată, cu patru termocentrale pe căbune (circa 3.200 MW instalați și 11 cariere de lignit, în care lucrează aproape 13.000 de oameni).

Compania ar urma să demareze un program de restructurare prin care să scoată din producție capacități de circa 1.300 MW produsă pe bază de cărbune, până la finalul anului 2026, și să îl înlocuiască cu 1.450 MW de energie pe gaze naturale, plus un parc fotovoltaic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *