Ondrej Safar, CEZ: „În trei luni am conectat la rețea prosumatori cât tot anul trecut, fiecare vrea să devină prosumator”. Ce se va întâmpla cu rețelele

Șeful operatorului rețelei de distribuție a energiei electrice din Oltenia, care are cei mai mulți prosumatori racordați la rețea le nivel national, spune că există un interes major – “fiecare vrea să devină prosumator” – dar atrage atenția că rețelele nu au fost construite ca să poată permite acest lucru, și că, dacă trendul va continua, investițiile viitoare trebuie făcute într-un anumit fel.

“În primele trei luni ale anului 2023 am conectat un număr de prosumatori aproximativ egal cu cel din tot anul trecut, fără să fie fonduri disponibile pentru prosumatori (nu a fost demarat programul Casa Verde Fotovoltaice al AFM – n.red.). Sunt mulți bani disponibili pentru prosumatori și ne așteptăm ca numărul lor să crească și mai mult” a spus Ondrej Safar, country manager al CEZ România, companie care operează una dintre cele opt rețele de distribuție din țară, prin Distribuție Energie Oltenia (DEO).

El a explicat că este nevoie de o discuție pentru a ști cum se vor investi în viitor fondurile pentru dezvoltarea rețelelor. “Este fezabil pentru clienți și pentru sector să investești doar în direcția prosumatorilor, să devină prosumator oricine și să producă oricine oricând sau e nevoie și de spațiu pentru capacitățile mari de generare? ”, a afirmat Safar, la o conferință pe teme de energie organizată de publicația “The Diplomat”.

DEO este rețeaua de distribuție cu cei mai mulți prosumatori racordați la acest moment, la nivel național. Potrivit ultimelor date de la ANRE, în rețeaua DEO sunt integrați aproape 9.000 de prosumatori mici și mari, cu o capacitate totală a instalațiilor fotovoltaice de circa 96 MW, la fel, cea mai mare dintre cele opt distribuții regionale.

Odreaj Safar spune că operatorii de rețea trebuie să știe de pe acum spre ce ne îndreptăm pentru ca și investițiile în rețea să meargă în aceeași direcție.

“Trebuie să ne gândim la cum va arăta viitorul. Suntem într-un mare proces de tranziție energetică și nimeni nu știe exact cum va fi ea. Orice cheltuim acum, orice investim acum, se va vedea în viitor. În distribuție trebuie să investim în transformatoare noi, care au o durată de viață de 30-50 de ani (….). Trebuie să știm unde mergem, ca să știm în ce vom investi azi, care va fi rolul rețelei de distribuție în 2050, care va fi rolul consumatorului în 2050, cum vor arăta sistemul de transport etc.

Ca operator de rețea, investim în rețea cu perspectiva a 10-20 de ani în viitor. Ce investim, investim pentru clienți, nu pentru noi, iar în final, prin tarif clientul este cel care plătește. Și trebuie să plătească pentru ceva ce va fi folositor pentru el în viitor”, a spus Safar.

El a explicat de ce rețelele sunt limitate atunci când este vorba despre integrarea unui număr mare de prosumatori, tendință care este în creștere.

“Noi ca, rețea de distribuție, trebuie să avem o discuție cât regenerabil se va construi, unde, care va fi rolul regenerabilului mare, care va fi rolul regenerabilelor mici, al prosumatorilor, pentru că aici este un interes major. Fiecare vrea să devină prosumator, dar rețelele noastre nu au fost construite pentru ca fiecare să fie prosumator. Trebuie să explic în termeni foarte simpli. Noi, când construim rețeaua, avem, să spunem, un grup de case și fiecare casă are o anumită capacitate la conectare. Această capacitate este gândită în perspectiva că un consumator va avea un anumit consum maxim, dar nu pentru situația în care toți consumatorii vor consuma la maximum în același timp. Rețeaua este construită pe principiul că nu toți consumatorii consumă la maximum în același timp, așa că transformatoarele au o anumită capacitate. Dar, dacă fiecare își construiește o capacitate fotovoltaică, care este egală cu puterea maximă a conexiunii sale – a plătit pentru ea, are dreptul să o folosească – fiecare va produce, și va produce la maximum. Dar rețeaua nu a fost construită pentru asta. Acestea sunt provocările pe care le vom avea”, a explicat Safar.

DEO are un număr de apriximativ 1,4 milioane de clienți, în județele Arges, Olt, Teleorman, Valcea, Dolj, Gorj și Mehedinți. După ce grupul ceh CEZ a vândut afacerile din România, compania este controlată de australienii de la MIRA, un mare fond de gestionare de infrastructură.

 

 

4 Comments

  1. Alt mincinos… în cârdășie cu șyiristu de serviciu!
    Știți de cel puțin 7 ani de zile ce urma să se întâmple cu fotovoltaicele!
    Ați avut experiența fenomenului cu cel puțin 5 ani de zile, în țările vestice!
    Și ce ați făcut??? Nimic!
    Dar ați stat și jupuit oamenii! iar acum cu prețurile astea, vă îmbogățiți ca tâlharii!
    Nici o investiție serioasă în infrastructură! Numai frâne penru prosumatori! Numai politici cartelare!
    Eu aș spune că este TRĂDARE!
    Organele abilitate să se autosesizeze!!!!

  2. Înțeleg ce spune nenea și parțial are dreptate. Dacă am fi toți prosumatori, rețelele în care nu au investit zeci de ani și care sunt cu mult subdimensionate în teren comparativ cu ce scrie în proiecte, evident vor ceda.
    Problema e cine este de vină că distribuitorii:
    – Nu fac investițiile necesare și atunci când le fac sunt de mântuială, subdimensionate și incomplete
    – Nu verifică lucrările, una scrie în proiect, alta se construiește efectiv

    Pe de altă parte, mai mulți prosumatori, mai mulți oameni care vor fi jumuliți de mafia din zona de distribuție prin:
    – Țepuire cantitativă și alte vrăjeți prin care prosumatorii sunt furați pe față la fiecare kWh injectat în rețea
    – Contoare care fie înregistrează perturbațiile ca și consum, fie pentru cei care au trifazat nu fac suma vectorială a fazelor și funcționează ca trei contoare monofazate (exemplu: contoarele AEM de la DEER).

    Rețelele de distribuție din România au alte probleme mult mai grave, prosumatorii sunt doar cei care sau săturat să fie furați și jegmăniți și au decis să își producă singuri energia nu să o cumpere de la hoți.

  3. Nenea Andrei ăsta e băiat deștept,dar minte cum respiră! Știm cu toții că evde mulți ani pe tărâmul distribuției,știe și el că de 30 de ani se vorbește all over the World( peste tot in lume) de cotitura privind schimbările climatice,de energia regenerabilă,zisă verde! Statul român condus execrabil de alpiniști politici,a vândut Distribuțiile de energie pe mai nimic,sub sloganul” statul nu are banii necesari pentru investițiile necesare în rețelele vechi „. Uneori din prostie,de mai multe ori din sevilism și parandărăt,le- a vândut pe mai nimic,dar în contracte erau totuși clauze privind investițiile. Nerealizate de niciun ” investitor” care insă nu au uitat să meargă la ANRE cu costurile umflate pentru a acoperi obligațiile asumate în contracte! Au adus echipamente chinezești,înnobilate cu ” made in CE” doar pentru preturile corectate cu ” pi pătrat”adică de zece ori cât au dat chinezilor pe ele,de calitate la fel,cu durata de viață de trei- cinci ani! Cine nu crede,le prezint dovezile din cei zece ani în fruntea INCD Icemenerg,cu transformatoare ” crăpate”în patru ani,în timp ce ale Electroputere Craiova funcționari bine mersi de 70vde ani!!! De aceea vorbește Dl Șafar de ” alte transformatoare care sa reziste 30 de ani” dar el de fapt justifică de pe acum altă înmulțire cu pi pătrat a prețurilor! Dacă poate,oase roade! Bravo Safar,bravo ” investitori”! RUȘINE” celor care au condus ANRE,Ministerul energiei,RUȘINE oarbelor călăuze,alpiniștilor politici,partidelor care i- au numit. PS. Noi știm foarte bine cum trebuiesc dezvoltate rețelele,americanii fac asta de 50 de ani,amintesc doar conceptul micro grids! De restul nu am loc aici!

  4. Nu știu ce se va întâmpla cu rețelele, eu sunt prosumator in două locuri cu o putere instalata de16 kW respectiv 16kw nu am primit nici o factura de la Electrica furnizare de aproape un an,nu știu cum să rezolv problema nu se poate comunica cu ei, aplicația îmi arată că am livrat deja în rețea 16000 de kw daca aș ști sigur că se compensează de la un loc la altul as scăpa de stres am investit 30000 de euro din banii mei și Statul Român își bate joc de mine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *