Nuclearelectrica a comandat un sondaj de opinie la nivel naţional. Vrea să afle ce cred românii despre energia nucleară şi dacă mai acceptă noi reactoare

Nuclearelectrica a lansat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice o cerere de oferte pentru un sondaj de opinie prin care vrea să afle părerea românilor despre energia nucleară, în contextul extinderii duratei de viaţă a unităţii 1 şi a potenţialei finalizări a reactoarelor 3 şi 4.

„Servicii pentru realizarea unui sondaj de opinie publică la nivel naţional cu privire la gradul de informare al populaţiei si acceptanţă a energiei nucleare în România, precum şi analiză de date cantitative şi calitative si formularea de concluzii”. Aceasta este denumirea cererii de oferte lansate de Nuclearelectrica.

Sondajul de opinie va viza un eşantion reprezentativ la nivel national, cu 1.500 de respondenţi, chestionarul urmând să fie furnizat de Nuclearelectrica şi discutat cu firma care va câştiga contractul. Cel puţin 60% din respondenţi vor fi chestionaţi faţă în faţă, restul prin telefon, iar marja de eroare a sondajului este de maximum 2,5%.
Valoarea estimată contractului este de 132.000 de lei.

Iată care vor fi subiectele abordate în sondaj, potrivit datelor din caietul de sarcini:

„-determinarea nivelului de informare a populaţiei despre energia nucleară
-cunoaşterea brandului Nuclerarelectrica
-gradul de acceptanţă a energiei nucleare
-atitudinea faţă de proiectul „CNE Cernavodă-Unităţile 3 şi 4
-atitudinea faţă de prelungirea perioadei de viaţă a Unităţii 1, depozitarea deşeurilor radioactive, elemente de securitate nucleară
-testarea de mesaje cheie în vederea identificării rezonanţei publicului cu fiecare dintre ele
-determinarea gradului de încredere în activitatea companiei, performanţa şi proiectele sale
-percepţia riscului legat de această sursă de energie
-surse de informare utilizate de către public”

Data limită de depunere a ofertelor este 25 iunie, arată compania în anunţ. Va fi declarată câştigătoare oferta cu cel mai bun raport calitate-preţ, iar ofertantul trebuie să fi realizat până acum cel puţin trei sondaje la nivel naţional pentru ca oferta să-I fie admisă.

Nuclearelectrica se află sub autoritatea Ministerului Energiei, statul deţinând 82,48% din acţiuni, Fondul Proprietatea, 9,10% şi alţi acţionari, 8,42%. Compania operează central nucleară de la Cernavodă, care are două unităţi, fiecare cu o putere instalată de producţie de 700 MW. Cele două reactoare de la Cernavodă asigură aproximativ 20% din necesarul de energie al României. Programul de investiţii al companiei prevede extinderea duratei de viaţă a unităţii 1 (intrată în exploatare comercială în 1996) cu încă 25 de ani şi finalizarea, în regim de parteneriat public-privat, a unităţilor 3 şi 4.

1 Comment

  1. E de rasu-plansu… parca ar interesa pe cineva de la putere ce cred romanii.
    Pare mai degraba a fi vorba despre un ban cinstit si castigat usor, pregatit pentru cineva anume. Sugereaza asta timpul foarte scurt de depunere a ofertei, lunea care vine, precum si pretul. Aproape 90 lei/repondent nu-i cam mult pentru o convorbire de cateva minute?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *