Nou record: România înregistrează cel mai mare preț spot al energiei electrice din istorie

Prețul mediu al pieței spot de energie electrică de la București (piața pentru ziua următoare – PZU) pentru ziua de livrare 15 sepembrie este de 831 de lei/MWh, un nou record istoric după nivelurile istorice din august.

Prețul mediu zilnic al pieței pentru ziua următoare pentru energia tranzacționată în data de 14 septembrie cu livrare în 15 septembrie este de 831 de lei/MWh, potrivit datelor operatorului pieței de energie de la București, OPCOM.

Este cel mai mare preț din istorie, și el survine după un precedent maxim istoric înregistrat la începutul lunii august. Atunci, prețul mediu zilnic al pieței pentru ziua următoare pentru energia tranzacționată în data de 2 august cu livrare 3 august a fost de 672 de lei/MWh,  cel mai mare nivel zilnic înregistrat vreodată, înainte de cel de acum.

În euro, prețul mediu al pieței spot de la București pentru energia cu livrare în data de 15 septembrie este de 168 de euro/MWh. Pe intervale orare, cel mai mare preț este înregistrat pentru energia livrată în intervalul orar 20-21, 196 de euro/MWh. În acea oră, România importă energie din rețeaua ungară la o putere de 741 MW, deci putem deduce că importul a fost mai ieftin. În lei, prețul de la acea oră este de 971 de lei/MWh, destul de aproape de maximumul istoric orar al pieței de la București, de 1.031 de lei/MWh, înregistrat tot luna trecută, mai precis pentru  energia cu livrare în data de 6 august, la ora 21.00.

Citește și:

Luna și recordul la scumpire! Prețul spot al energiei electrice din România a fost în luna august cel mai mare din istorie

Prețul din România este “în trend”

Deși avem cel mai mare nivel al prețului spot la energia electrică din istorie, prețul pieței de la București este la fel cu cel din piețele central-europene, cu care suntem cuplați: 168 de euro/MWh este prețul zilei de 15 septembrie și pentru Ungaria, Austria, Slovacia, Cehia și Germania. Iată aici prețurile spot din data de 15 septembrie:

De ce este prețul spot important inclusiv pentru facturile clienților casnici de energie electrică, citiți aici:

România are din nou cel mai mare preț spot al energiei electrice din Europa. De ce este acest preț important pentru clienți

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *