Marea Nordului va deveni “centrala verde” a Europei în 2050

Marea Nordului ar putea deveni „centrala energetică verde a Europei” în trei decenii, graţie impulsionării energiei eoliene offshore, conform unui angajament luat miercuri de patru ţări, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres. Capacitatea instalată ar urma să crească de zece ori.

Şefii de Guvern din Danemarca, Germania, Olanda şi Belgia au decis miercuri, la o reuniune pe teme de energie, că crească de zece ori capacitatea eoliană din Marea Nordului, la nivelul anului 2050, până la 150 GW.

Angajamentul reprezintă un pas înainte în eforturile Uniunii Europene de a reduce dependenţa de combustibilii fosili, în special din Rusia, şi de a impulsiona dezvoltarea energiilor regenerabile, pentru o mai mare rezistenţă energetică, conform declaraţiei semnate în localitatea daneză Esbjerg (vest).

„În Europa ne confruntăm cu anumite provocări care ne afectează economiile şi securitatea. Acesta este un pas important pentru a le face faţă”, a spus premierul danez, Mette Frederiksen, care a vorbit despre transformarea Mării Nordului în „centrala energetică verde” a Europei.

Cele patru ţări au inclus şi un angajament pentru a ajunge în 2030 la 65 GW capacitate eoliană marină, ceea ce va presupune o creştere de cinci ori a cifrei actuale. Dacă instalările vor ajunge la 150 GW în 2050, asta va echivala cu jumătate din obiectivul stabilit în sectorul energiei eoliene pentru acel an de Comisia Europeană, cu scopul ca Europa să devină neutră în ceea ce priveşte emisiile poluante.

Producţia de energie eoliană din Marea Nordului va permite de asemenea, în 2050, furnizarea de electricitate la 230 de milioane de gospodării europene, subliniază textul.

„Nu este doar o declaraţie, ci şi un set de instrumente pentru ceea ce avem de făcut şi vom face în perioada următoare”, a spus cancelarul german Olaf Scholz.

Preşedintele CE, Ursula von der Leyen, prezentă, de asemenea, la Esbjerg, a calificat acest acord drept „un angajament politic foarte puternic” şi a subliniat că momentul pentru creşterea investiţiilor în energie eoliană este acum.

„Cu cât suntem mai independenţi în Europa, cu atât mai independenţi vom fi de Rusia”, a spus Von der Leyen.

Aşa numita „centrală energetică verde europeană” va consta în multiple proiecte eoliene maritime şi centre conectate între ele, producţie la scară largă, precum şi interconectori de electricitate şi hidrogen verde. Semnatarii deschid porţile şi altor ţări din aşa-numita Cooperare Energetică a Mării Nordului (NSEC), care include Franţa, Irlanda, Luxemburg, Norvegia şi Suedia.

Europenii au anunţat deja încetarea importurilor de cărbune rusesc începând din august, iar un embargo petrolier pentru sfârşitul anului este în discuţie în prezent între statele membre.

Comisia Europeană a declarat în martie că doreşte să reducă achiziţiile de gaz rusesc cu două treimi în acest an şi în totalitate înainte de 2030.

Comisia a propus miercuri să ridice ţinta pentru ponderea surselor regenerabile în mixul energetic de la 40% la 45% până în 2030.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *