mn

Luna și recordul la scumpire! Prețul spot al energiei electrice din România a fost în noiembrie cel mai mare din istorie

Așa cum era și previzibil de altfel, prețul de închidere al pieței pentru ziua următoare (PZU) de la București, calculat ca medie lunară, a crescut din din nou, și în noiembrie, și a fost cel mai mare din istorie.

Tendința vizibilă în piața spot de energie electrică încă din primăvară nu se schimbă: de la lună la lună asistăm la un nou maxim istoric de preț.

1.052 lei/MWh, rotunjit.

Acesta este prețul mediu al pieței spot de la București pentru luna noiembrie, care tocmai se încheie, potrivit datelor centralizate de pe platforma OPCOM. Cum în luna octombrie, prețul mediu a fost de 951 de lei/MWh, la rândul lui un maxim istoric pentru piața de la București, avem așadar o scumpire a prețului mediu spot, în octombrie, de circa 10 %, doar față de luna precedentă. 101 lei/MWh în plus, în doar o lună.

Asta după ce, în octombrie, prețul mediu spot crescuse cu nu mai puțin de 289 lei/MWh față de luna septembrie.

Recordul de preț al pieței spot din luna noiembrie era previzibil, în condițiile în care prețurile au fost sus toată luna și, mai mult, au fost consemnate mai multe recorduri.

Astfel în data de 23 noiembrie, prețul mediu zilnic al pieței spot a ajuns la nivelul de 1.399 lei/MWh, pentru energie cu livrare ziua următoare, 24 noiembrie. Este cel mai mare preț mediu zilnic din istorie. Iar cu o zi în urmă fusese înregistrat un nou nivel maxim istoric. Pe de altă parte, energia cu livrare în seara zilei de 29 noiembrie, la orele 18.00 și 19.00 s-a tranzacționat cu o zi în urmă la prețul rotund de 2.000 de lei/MWh.

Acum un an, în luna noiembrie 2020, prețul mediu al pieței spot a fost de 237 de lei/MWh, deci prețul de acum este de patru ori și jumătate mai mare decât cel înregistrat în luna corespunzătoare din anul precedent.

Prețul mediu de la începutul anului și până acum este de 495 de lei/MWh.

Amintim că piața spot de energie electrică de la București este cuplată prin preț cu cele din Ungaria, Cehia și Slovacia și, mai nou, cu cele din Austria, Polonia și Germania. În luna octombrie, piața spot de la București a fost cuplată, prin același mecanism, și cu piața din Bulgaria.

Citește și:

2.088 de lei/MWh, prețul la energie electrică în regim de ultimă instanță în decembrie. FUI desemnat este Electrica Furnizare

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.