Limita de putere acceptată pentru prosumatori crește la 100 kW. Ce alte modificări apar în legislație

Un proiect de ordin al Autorității Naționale de Reglementare în Energie crește puterea maximă pe care o pot instala prosumatorii persoane fizice, de la 27 kW, la 100 kW.

Proiectul modifică legislația în vigoare pentru prosumatori, consumatorii de energie electrică ce își instalează mici unități de generare (în general panouri fotovoltaice) și vând în rețea surplusul de energie electrică.

Ceea ce se schimbă este ”Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 69/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 330 din 23 aprilie 2020 pentru aprobarea Procedurii privind racordarea la reţelele electrice de interes public a locurilor de consum și de producere aparţinând prosumatorilor, care dețin instalații de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 27 kW pe loc de consum”.

Noul ordin, aflat acum în proiect în dezbatere publică specifică foarte clar: “În tot cuprinsul ordinului sintagma ”puterea instalată de cel mult 27 kW pe loc de consum” se va înlocui cu sintagma ”puterea instalată de cel mult 100 kW pe loc de consum”. În tot cuprinsul ordinului sintagma „loc de consum și de producere” se înlocuiește, după caz, cu sintagma ”loc de consum și de producere cu instalație de stocare”.

Așadar, în plus față de creșterea puterii, noul ordin introduce și stocarea în legislație.

Dincolo de această modificare, care permite persoanelor fizice ce vor să devină prosumatori să instaleze mult mai multe panouri fotovoltaice, noul regulament mai vine cu câteva noutăți pentru consumatori, dintre care cea mai importantă pare a fi una care se referă la procesul de racordare. Noul ordin specifică foarte clar că firma de distribuție trebuie să monteze pe cheltuiala ei nu doar contorul (aspect care se știa), ci și sistemul de comunicație. Cităm din nou din proiect:

“Operatorul de distribuție este responsabil de achiziţia şi montarea grupului de măsurare a energiei electrice sau a blocului de măsură și protecție complet echipat conform soluției de racordare, incluzând contorul de măsurare a energiei electrice aferent acestuia, în funcție de soluția de racordare, din punctul de delimitare, inclusiv a sistemului de comunicaţie, costurile fiind suportate de către acesta în conformitate cu prevederile regulamentului”.

Amintim că prosumatorii pot vinde în rețeaua de distribuție energia electrică produsă în plus față de ce consumă la prețul mediu de închidere al pieței spot din anul precedent. Acum, el este de circa 25 de bani/kWh.

2 Comments

  1. Buna. ziua
    As. dori. sa. intreb. daca. pot. realiza. un. sistem. fotovoltaic, cu finantare. proprie,. in. paralel. cu. un. sistem. fotovoltaic. existent., realizat. prin. casa. verde, in. limita. puterii. aprobate. prin. ATR ?
    Ex. ATR. 10KW. trifazat, existent. casa. verde. 3kw trifazat. Pot. construi. un. sistem. nou. de. maxim. 7kw trifazat?, cu. contract. prosumator. marit. la. 10kw.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *