Liberalizarea pieței de energie se va face la 1 ianuarie 2021. Hidro- și Nuclearelectrica, obligate să vândă până la 65% din producție la preț plafonat

Două proiecte de Ordine al Autoriății de Reglementare în domeniul Energiei confirmă că dereglementarea totală a pieței de energie electrică va avea loc la 1 ianuarie 2021. Până la acea dată, Autoritatea va stabili cantități și prețuri reglementate la energia electrică pentru consumatorii casnici.

“Perioadele de aplicare (a prețurilor reglementate-n.red.) sunt următoarele: – prima perioadă de aplicare 01.01.2020 – 30.06.2020; – a doua perioadă de aplicare 01.07.2020 – 31.12.2020”, se arată în proiecte

Hidroelectrica și Nuclearelectrica sunt obligate de ANRE să vândă până la 65% din energia electrică produsă în perioada 1 iulie 2020-31 decembrie 2020 la preț reglementat, de cost plus profit de 5%, energie care va fi vândută ulterior de Furnizorii de Ultimă Instanță populației alimentate în regim reglementat.

Ordinele ANRE intră în vigoare începând cu data de mâine.

Și alți producători, termocentralele în cogenerare, sunt obligați să furnizeze Autorității prognozele de consum, iar energia lor ar putea fi și ea vândută, în parte, pe piața reglementată, dacă ANRE decide acest lucru.

Iată prevederea din Ordin:

“Obligaţiile de vânzare şi cantităţile maxime de energie electrică ce pot fi impuse ca obligații de vânzare pe bază de contracte reglementate prevăzute la alin. (1) sunt stabilite de ANRE în ordinea ascendentă a preţurilor determinate conform prezentei metodologii:

  1. a) pentru producătorii care dețin/exploatează comercial unități/grupuri nuclearelectrice și/sau hidroelectrice dispecerizabile;
  2. b) pentru producătorii care dețin/exploatează comercial unități/grupuri dispecerizabile în cogenerare, care beneficiază de schema de sprijin de tip bonus;
  3. c) pentru producătorii care dețin/exploatează comercial unități/grupuri dispecerizabile termoenergetice și cu motoare cu ardere internă, altele decât cele pe bază de biomasă care beneficiază de schema de sprijin cu certificate verzi și cele care se încadrează în prevederile lit. a) și b)”.

Scopul reglementării: “menţinerea unor valori rezonabile şi uşor comparabile ale tarifelor/preţurilor reglementate aplicate clienţilor casnici de către FUI” și “menţinerea tarifelor/preţurilor reglementate aplicate clienţilor casnici de către FUI pentru perioada 1 ianuarie 2020-31 decembrie 2020 la un nivel relativ constant”.

În acest an, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica au fost obligate să vândă, pentru această piaţă, energie la preţ de cost plus profit reglementat de 5%.  Hidroelectrica 1,65 TWh la preţul de 112 lei/MWh iar Nuclearelectrica 1,38 TWh la preţul de 188 de lei. Aşadar, în total 3 TWh.

Ce se întâmplă de la 1 ianuarie?

Încă nu este foarte clar. Potrivit unor proiecte mai vechi ale ANRE, care se refereau însă la o liberalizare mai lentă, până la jumătate anului 2021, Hidro- și Nuclearelectrica urmau să asigure, în ianuarie, 100% consumul reglementat, iar în februarie 80%, prevedere care a stârnit reacții dure din partea directorului Hidroelectrica, Bogdan Badea, care a spus că firma va fi obligată să vândă energia de pe piață, la preț maire, pentru a o revinde în reglementat, la preț mic, acesta fiind unul dintre motivele pentru care compania a intrat în insolvență în trecut.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *