Industria de echipamente energetice cere Guvernului să reducă taxele pe muncă şi pentru ea

Industria echipamentelor sub presiune, care se folosesc cu precădere în industria energetică, cere sprijinul statului pentru a rezolva deficitul cronic de angajați.

Concret, pe modelul construcțiilor, Asociația pentru Echipamente sub Presiune(ARPE) cere ca Guvernul să scadă taxarea pe muncă, adică scăderea cotei CAS, CASS și a altor taxe asociate. În acest fel, specialiștii români ce lucrează în străinătate, precum sudorii de înaltă calificare, ar putea să se întoarcă acasă.

“Sudorii și specialiștii în tubulatură români sunt foarte buni și foarte serioși. Noi îi vrem înapoi pe cei plecați din România, avem nevoie pentru producția de aici. Trebuie să creștem și, pentru acest lucru să fie posibil, trebuie să îi plătim bine. Poate Guvernul ar putea să diminueze taxarea muncii pentru industrie, ca sumele de care suntem scutiți să poată fi trecute în salariile lor. Avem nevoie de străzi pe care să ne trasnportăm piesele. Dacă nu cerem, nimeni nu va ști ce să ne dea”, a arătat Luca Tosto, președinte ARPE și proprietar Walter Tosto, fost FECNE  IMGB București, la o întrunire a asociației.

Declarațiile acestuia sunt susținute și de președintele FORATOM, patronatul european al companiilor ce lucrează pentru industria nucleară, Teodor Chirică:. El a vorbit despre adaptarea programei școlare în instituțiile de învățământ de profil la necesarul industriei  şi de suport financiar pentru proiectele mari care să se concretizeze în oferirea anumitor garanții.

Vizat direct este proiectul de construcție a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, la care este selectat un investitor chinez dar care are nevoie de garanții solide pentru a a investi 7,5 miliarde de euro în România. Chirica a dat  exemplul Cehiei, unde compania energetică de stat CEZ a obținut garanții de stat de 70% pentru atragerea unor finanțări pentru investiții majore în producție, de unde, până recent, statul nu dorea implicare directă în piață.

Producătorii români de echipamente energetice, deși au contracte la export, așteaptă investiții de anvergură în proiecte locale. Infrastructura de producție de electricitate  este, în mare parte, de sorginte comunistă și este uzată fizic și moral. După Revoluție, au fost finalizate câteva investiții de amploare: U2 Cernavodă şi o termocentrală pe gaze, a Petrom, la Brazi, iar unele centrale operate de Eşcen au fost reabilitate. Acum se construieşte a nouă centrală pe  gaze, a Romgaz, la Iernut. În plan este construcția unei termocentrale noi la Mintia și conversia pe gaze ale unor unități pe cărbune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *