Hidrolectrica a demarat un program de operare la distanță a centralelor

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a făcut recepția finală a centralei Bretea, cu o putere instalată de 12 MW, prima care este comandată de la distanță.

„Centrala de la Bretea este prima centrală nouă pusă în funcțiune, în ultimii zece ani. Vă pot spune că nu va fi ultima centrală pusă în funcțiune de Hidroelectrica. Următorul proiect foarte mare va fi centrala de la Retezat- retehnologizarea – și nu în ultimul rând, recepționarea barajului de la Râul Mare Retezat, care este o chestiune nerezolvată de 30 de ani. Dacă ne ajută și vremea, anul viitor, barajul va fi la cotă finală”, a spus Bogdan Badea, directorul general al Hidroelectrica.

Potrivit lui Bogdan Badea, Bretea este prima centrală la care compania experimentează comanda de la distanță: „Ne dorim ca, pe parcursul anilor următori, ușor, ușor, fiecare centrală să fie automatizată și să permită operarea de la distanță.”

Pornirea unuia dintre cele două grupuri ale centralei Bretea a fost făcută de la Subcetate, de la 7 km distanță, unde este prima centrală de pe râul Strei, din zona Hațeg, amenajare din care face parte și Bretea.

Badea a spus că programul va fi extins inițial la mai multe centrale operate de companie, în special centralele mari de echilibrare ale companiei (Vidraru, Lotru, Râul Mare), centrale ehipate cu turbine Francis, unde căderea de apă este foarte mare.

Badea a spus că acest program de operare la distanță nu va fi însoțit de concedieri, afirmând că va fi vorba doar despre plecări pe cala naturală din companie-pensionări.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *