Guvernul vrea să răscumpere Arpechim. OMV e de acord

Ministrul Economiei, Ion Ariton, a propus companiei austriece OMV răscumpărarea rafinăriei Arpechim Piteşti, închisă acum câteva luni.

Ministrul Ariton a avut o discuţie cu şeful OMV, Gerhard Roiss, în care a fosta abordată și situația rafinăriei. “În cadrul întâlnirii, Ministrul Ion Ariton a exprimat dorinţa statului român de a cumpăra de la compania OMV Petrom S.A. rafinăria Arpechim Piteşti. În acest sens, domnul Gerhard Roiss şi-a declarat disponibilitatea de a începe în cel mai scurt timp negocierile cu statul român” se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

 Rafinăria Arpechim Piteşti, una dintre cele două deţinute de OMV Petrom în România, a fost închisă definitiv în martie, compania petrolieră anunţând că operarea ei nu mai este fezabilă. Cei de la Petrom au spus că au încercat timp de un an să vândă rafinăria, dar nu au avut nici o ofertă concretă.

Petrom a anunţat atunci că o parte dintre instalaţii va fi transferată la Petrobrazi, altele vor fi vândute la fier vechi, iar o parte din platforma de la Piteşti va fi folosită va depozit. Angajaţii care au fost disponibilizaţi au primit compensaţii financiare consistente.

După anunţul de închidere, au apărut mai multe relatări în media referitoare la intenţiile mai multor investitori de a achiziţiona rafinăria, dar oficialii OMV Petrom au spus că nu au primit nici o ofertă pe baza căreia să se poată discuta. Interesul ar fi venit de la compania azeră SOCAR, care a cumpărat câteva staţii de distribuţie în nordul Moldovei, şi de la combinatul chimic Oltchim, deţinut în continuare de statul român.

Oltchim a achiziţionat anterior partea de petrochimie de la Arpechim, în 2010, dar a repornit instalaţiile abia în iunie 2011. Rafinăria furnizează materie primă pentru Petrochimie, iar o preluare inclusiv a rafinăriei ar face sens pentru Oltchim, dat fiind că rafinăria oferă materia primă pentru rafinărie.

În cazul în care Oltchim ar cumpăra rafinăria în numele statului, apare problema resurselor financiare necesare tranzacţiei. Combinatul Oltchim are o situaţie financiară delicată, iar, potrivit unor estimări, costurile necesare pentru redeschiderea rafinăriei şi pentru achiziţia de materie primă ar putea ajunge şi la 250 de milioane de euro, fără a se lua în calcul preţul plătit pentru achiziţie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *