Gazele din Marea Neagră nu se vor vinde la preţul plafonat la 68 de lei/MWh. PSD loveşte astfel cel mai rău în Romgaz, compania statului român

Una dintre ultimele modificări care va fi adusă Ordonanţei propuse de Finanţe înainte să intre în Guvern va fi relaxarea prevederii referitoare la îngheţarea preţurilor la gaze. Aceasta ar urma să se aplice doar pentru producţia internă onshore, caz în care PSD va lovi  cel mai mult în compania statului roman, Romgaz, şi nu în Petrom, cea controlată de OMV, care extrage 20% din produţie din Marea Neagră. 

Astăzi, textul ordonaţei care, printre altele, impune plafonarea preţului la gaze la 68 de lei/MWh pentru trei ani, va fi modificat astfel încât preţul plafonat să se aplice doar pentru gazele extrase din ţară, nu şi din Marea Neagră.  Potrivit unei informaţii publicare initial de Profit.ro, confirmată de noi dintr-o sursă politică din interiorul ALDE, modificarea a fost propusă de acest partid şi a fost acceptată de PSD, înainte ca Ordonanţa să intre în Guvern.

Cel mai probabil, cei de la ALDE au realizat că, în forma actuală, ordonanţa care impune un preţ plafonat la gaze până în 2022 va afecta inclusiv producţia de gaze din Marea Neagră, care este posibil să înceapă până atunci. Asta pentru că un preţ de 68 de lei/MWh nu poate susţine cheltuielile  de capital şi cele operaţionale pentru extracţia gazelor de la mare adâncime din MareaNeagră, iar Exxon şi Petrom, cele două companii care urmează să le scoată, nu o vor mai face pentru că nu este fezabil comercial.

Compania Romgaz, deţinută de statul român va fi cea mai afectată, pentru că ea nu extrage gaze din Marea Neagră, toată producţia fiind extrasă din ţară deci va trebui vândută integral la 68 de lei. În cazul Petrom, circa 20% din producţia de gaze vine din Marea Neagră, adică un miliard de metri cubi pe an. Or, această cantitate de gaze nu va mai fi vândută la preţ plafonat

Ştia cineva dinainte despre această intenţie?

În varianta iniţială a proiectului de ordonanţă, cele două companii, care au şi centrale termoelectrice, deci trebuie să plătească şi taxa de 3% pe cifra de afaceri (se discută ca în final să fie 2%) urma să fie taxate la fel. În prima zi după ce ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, anunţa public ordonanţa, acţiunile Petrom au pierdut 12,94%, iar Romgaz 9%. A doua zi însă, titlurile Petrom au închis cu o scădere de doar 0,99%  dar Romgaz a pierdut încă 6,91%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *