Fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, și-a lichidat deținerile la producătorii de energie de stat români listați la Bursă, Romgaz și Nuclearelectrica

Fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, care a avut în 2019 cel mai bun an din istorie, cu câștiguri de 180 de miliarde de dolari, a renunțat, anul trecut, la deținerile pe care la avea la Romgaz și Hidroelectrica, singurii poducători de energie români listați la Bursă.

În raportul cu deținerile de la sfârșitul lui 2019, nu mai apar pachetele de acțiuni la aceste două companii. În cel cu deținerile de la sfrșitul lui 2018, Fondul norvegian raporta că are 0,16% din Romgaz (participație evaluată la 4,24 milioane de dolari) și 0,54% din Nuclearelectrica, unde deținerea valora 3,25 miliiane de dolari.

Fondul suveran al Norvegiei mai deține participații două firme din sectorul energetic românesc, producătorul de petrol și gaze Petrom și distribuitorul de energie electrică Electrica SA. Însă, și-a redus și aici participațiile comparativ cu deținerile din 2018. La Petrom, Fondul mai are 0,26% din acțiuni, cu o valoare de 15,2 milioane de dolari, în condițiile în care în 2018 avea 0,35%, dar cu o valoare de piață mai scăzută, de 14,7 milioane de dolari. La Electrica, deținerea a scăzut de la 0,81% (valoare de piață de 6,69 milioane de dolari) la 0,67%, care valorează 5,76 milioane de dolari.

Cele mai mari investiții ale Fondului în acțiuni ale companiilor românești sunt însă în sectorul bancar, deținerile pe care le are la Banca Transilvania și BRD fiind de citrca 59 de milioane de dolari. Ca un amănunt, anul trecut Fondul a cumpărat acțiuni Sphera Fraccise Group, compania care operează, printre altele francizele pentru KFC, Pizza Hut în România.

An record

Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, cel mai mare fond de acest fel din lume în condiţiile în care deţine active de peste 1.100 miliarde de dolari, a informat joi că în anul 2019 a avut un randament al investiţiilor de 19,9%, ceea ce i-a permis să realizeze câştiguri record de 1.690 miliarde de coroane norvegiene (180,49 miliarde de dolari), transmite Reuters.

Fondul gestionat de Banca Centrală a Norvegiei a precizat că randamentul investiţiilor sale pentru anul 2019 a fost superior celui înregistrat de indicele său de referinţă.

„2019 a fost un an foarte bun pentru fondul suveran de investiţii al Norvegiei. Aceasta este cea mai mare creştere anuală în valoare înregistrată în întreaga istorie a fondului”, a declarat guvernatorul Băncii Centrale a Norvegiei, Oeystein Olsen.

Potrivit cifrelor oficiale, Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a avut un randament al investiţiilor de aproape 34.000 de dolari pentru fiecare din cei 5,3 milioane de locuitori ai Norvegiei iar în prezent valoarea totală a fondului este echivalentă cu aproximativ 207.000 de dolari pentru fiecare bărbat, femei şi copil.

Fondul suveran de investiţii al Norvegiei investeşte aproximativ 30% din activele sale în instrumente cu venit fix, aproximativ 67% din active sunt investite în acţiuni iar restul de 3% sunt investite în imobiliare. Fondul deţine acţiuni la peste 9.000 de companii din întreaga lume, controlând 1,5% din toate acţiunile listate la nivel mondial.

În 2019, cea mai mare contribuţie la randamentul fondului au avut-o acţiunile Apple Inc şi Microsoft Corp urmate de titlurile Nestle.

Fondul investeşte veniturile generate de Norvegia din producţia de petrol şi gaze în acţiuni, obligaţiuni şi proprietăţi imobiliare din străinătate. Cu toate acestea, în luna martie a anului trecut Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a anunţat că va elimina din portofoliul său acţiunile companiilor din petrol şi gaze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *