Firea vrea OUG de la Guvern să poată plăti facturile către Elcen, sindicaliștii din centrale o acuză că toacă banii termoficării pe vouchere și apartamente la suprapreț

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, miercuri, că va ruga Guvernul să dea o ordonanţă de urgenţă privind plata facturilor ELCEN de către RADET, deoarece, potrivit actualelor prevederi, regia va trebui să achite mereu penalităţi, existând un ecart între momentul în care încasează banii şi cel în care trebuie să plătească. Sindicaliștii ELCEN au comunicat că Firea vrea falimentul societății, prin faprul că nu își plătește datoriile, în condițiile în care are bani pentru vouchere, cadouri pentru taximetriști și achiziția de apartamente la suprapreț

„Am pregătit deja documentele şi le-am transmis la Guvern. Vom ruga Guvernul să dea o ordonanţă de urgenţă prin care să clarifice această situaţie prin care, orice s-ar întâmpla, RADET întotdeauna va fi în urmă cu plăţile către ELCEN. Nu e corect”, a spus Firea, într-o conferinţă de presă.

Ea a menţionat că a făcut nenumărate demersuri să nu se mai acumuleze lunar o datorie a RADET la ELCEN.

„În continuare, de ani de zile, se perpetuează o situaţie nefirească căreia eu mi-aş dori să-i punem punct cât mai rapid şi anume un ecart de minimum 10 zile între momentul în care RADET încasează banii de la populaţie şi de la ceilalţi abonaţi instituţii publice şi momentul în care trebuie să achite factura pe care a trimis-o ELCEN. Din acest motiv, întotdeauna RADET va fi dator la ELCEN şi întotdeauna va trebui să plătească penalităţi, majorări de întârziere. Din suma vehiculată ca şi datorie, de 3,8 miliarde lei, 1,2 miliarde lei reprezintă aceste majorări, penalităţi, dobânzi, nicidecum factura principală. Am făcut demersuri la Ministerul Energiei fără niciun răspuns până acum, de aceea consider că trebuie să fac următorul pas şi să nu mai aşteptăm din partea ministerului sau ANRSC-ului să se dea un ordin prin care să avem posibilitatea să plătim ori factura la 40 zile, nu la 30 zile, deci o prelungire a termenului ori schimbarea modului de facturare, deoarece ELCEN nu a dorit să schimbe această modalitate prin discuţiile directe care au avut loc de 3 ani şi atunci consider că 3 ani sunt prea mult pentru a rezolva o astfel de problemă”, a explicat Gabriela Firea.

Ea a menţionat că PMB nu are o relaţie contractuală directă cu ELCEN. „Se vorbeşte în ultimele zile foarte insistent şi folosind cuvinte care nu au ce căuta într-o corespondenţă oficială de către administratorii ELCEN despre faptul că Primăria Capitalei are datorii imense către ELCEN. (…) Noi nu avem o relaţie contractuală directă cu ELCEN. (…) Din cele peste 200 milioane lei vehiculate ca fiind datorii foarte vechi pe care le are Primăria, repet RADET către ELCEN, iarăşi o nouă dezinformare, ca să nu-i spun de-a dreptul minciună, jumătate din această sumă reprezintă într-adevăr facturi scadente şi jumătate facturi în termen”, a adăugat Firea.

Firea a promis că nu va fi sistată alimentarea cu apă caldă și căldură în București, în ciuda dificultăților financiare

„Vom avea în continuare apă caldă şi căldură în Bucureşti. Vom face toate eforturile necesare. În plus, în urma experienţei pe care deja o avem şi pentru că am încercat de la an la an această livrare să fie continuă şi de mai bună calitate şi să fie un confort mai mare pentru cetăţeni, ştim care sunt zonele vulnerabile, ştim unde trebuie să fie înlocuită conducta în mod prioritar (…) şi unde trebuie realizate reparaţiile urgente. Elementul de noutate e că anul acesta am demarat pe trei paliere atât reparaţii în zonele unde aveau loc cele mai dese şi mai grave avarii şi în paralel înlocuirea ţevii uzate cu ţeavă nouă, de bună calitate şi cu o tehnologie modernă”, a afirmat Firea.

Edilul Capitalei a precizat că pe aceste şantiere lucrează atât angajaţi ai RADET, cât şi ai companiilor municipale Termoenergetica, Energetica Servicii.

Sindicaliștii de la Elcen, acuze la adresa Primarului General

În aceeași zi, sindicaliștii de la Elcen au emis un comunicat de presă în care o acuză pe Firea că nu plătește datoriile către producătorul de energie termică le are, dar are bani pentru vouchere, cadouri pentru taximetriști și achiziția de apartamente la suprapreț. Iată câteva pasaje din comunicatul Sindicatului Elcen

“IN PRAG DE IARNA dupa ce ati introdus RADET in faliment, urmariti ca si ELCEN sa beneficieze de aceleasi “bune practici”, vaitandu-va in toate mediile ca nu exista bani la buget. Sa intelegem ca nu exista bani ca sa incalziti cetatenii si institutiile scolare si spitalicesti de care raspundeti, dar se poate da Hotarare de Consiliu General al Municipiului Bucuresti in data de 17.09.2019 prin care, sub poleiala “reducerii poluarii”, oferiti 3000 de ecovouchere in valoare de 15.000 lei fiecare pentru ca taximetristii “pelicani” sa poata sa isi achizitioneze masini noi? Noi am facut un calcul si va anuntam ca sunt 45.000.000 de lei pe care “ii mancati” din termoficarea Bucurestiului. De asemenea, doamna Primar General, achizitionati apartamente in cartiere rezidentiale la preturi de 130.000 de euro, sub valoarea declarata de dezvoltator pe site-ul sau oficial, prin licitatie (?!?). Ati cheltuit deja 9.000.000 euro pentru aproximativ 69 de apartamente si aveti in plan 600!!! Pana la urma, banii din bugetul PMB, a carui sursa suntem tot noi, cetatenii, sunt pentru bucuresteni sau nu?!? Va relatam in ultimul comunicat ca putem observa cele trei randuri de borduri puse una peste alta, putem vedea mobilier stradal cu design futurist, statui, catedrale si alte cheltuieli efectuate pentru lucruri “cu adevarat” urgente”

V-AM CREZUT ASTA VARA, v-am inteles atunci cand ati iesit in toate mediile sa strigati taierea bugetului, dar cand vedem ecovouchere, toata sifonarea de bani publici pe lucrari care imediat ce se termina se reiau, gen pavelarea cu pavele peste pavele si borduri peste borduri si iminenta sosire a luminitelor de Craciun, pe care suntem siguri ca nu le-ati gandit nicicum a fi economice cum ar fi normal, nu mai putem tolera, noi cei 1.800 de salariati ai ELCEN si suntem siguri ca nici cei 3.000 de salariati ai RADET nu mai doresc sa tolereze. Dumneavoastra faceti presiuni si amenintari asupra Administratorului Judiciar si celui Special ai ELCEN. Cu parere de rau sau de bine, cum doriti, va spunem ca pe ei ii puteti schimba, DAR PE NOI NU, PESTE NOI NU PUTETI TRECE!

SI TOTUSI UNDE SUNT BANII, deoarece nu v-ati achitat din august datoriile si in cazul in care decideti sa nu va onorati obligatiile in continuare, pentru noi salariatii nu vor mai fi bani de salarii! Cei 1.800 de salariati ai ELCEN, cu copii in intretinere, cu rate la banca pentru a le asigura ce le trebuie, cu grijile zilei de maine, NU VOR PERMITE distrugerea sistemului de termoficare si a locurilor lor de munca, sursa singurului venit! De 10 ANI institutia Primariei Municipiului Bucuresti NU isi onoreaza datoriile catre ELCEN asa cum ar fi trebuit si acesta este rezultatul “muncii” sale: RADET in faliment in mandatul primarului care promitea “rezolvarea” problemei termoficarii in Bucuresti. Deci ati dus RADET in faliment, nu ati delegat serviciul catre o societate legala (sa nu uitam modul in care ati tratat si tratati problema societatii Energetica/Termoenergetica!), urmariti falimentul ELCEN deoarece datoriile se aduna si de fapt urmariti DISTRUGEREA TERMOFICARII BUCURESTIULUI. Dorim in mod expres explicatii de la Administratorul Judiciar al RADET, de pe ce piata de energie termica are de gand sa cumpere termie pentru bucuresteni, ca sa ne luam si noi, salariatii ELCEN, caci tot din sistemul centralizat ne incalzim! Exista ALTE capacitati de producere a energiei termice care pot da caldura catre aprox. 600.000 de apartamente si 9.500 de institutii? Nici daca va apucati maine, doamna Primar General, nu aveti cum sa asigurati termia in Bucuresti conform planului dumneavoastra, decat in probabil 5-7 ani si asta cu indulgenta, stim ca asemenea investitii pornesc mai intai de la identificarea noilor terenuri si apoi realizarea unei multitudini de studii si avize care preced studiile de fezabilitate si intocmirea proiectelor tehnice. Pana la urma, aceste noi CTE-uri despre care vorbiti, cu ce resursa umana si specialisti se vor exploata? Aveti de gand sa infiintati si scoli pentru energeticieni? Poate ar fi bine sa studiati piata muncii! Nu ne vom da la o parte sa recunoastem ca starea sistemului se datoreaza, intr-o oarecare masura, si pasivitatii organizatiilor sindicale, dar NOI AM SCHIMBAT FOAIA!

 

1 Comment

  1. S vede ca se apropie iarna.Au inceput specialistii sa vorbeasca.Asteptam cu nerebdare sfaturile celor de la ME.In rest 1-2 ani mai este caldura in apartamente ,dupa care se pun in functiune panourile solare ale unui mare termist si eolienele care vor utiliza vantul pe cursul Dambovitei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *