Energie electrică ieftină ca anul trecut, când a fost probabil cea mai ieftină, nu vom mai avea – Virgil Popescu

Preţul la gazele naturale va începe să coboare din aprilie, însă energie electrică ieftină ca anul trecut, când a fost probabil cea mai ieftină energie, nu vom mai avea, consideră ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Întrebat în briefingul de presă de la finalul şedinţei de Guvern ce se va întâmpla după expirarea schemelor de compensare şi ajutor la energie şi gaze, ministrul a răspuns: „În funcţie de evoluţia certificatului de CO2 şi în funcţie de evoluţia pieţei de energie electrică vom vedea ce măsuri vor fi luate în continuare”.

„Eu nu aş mai vrea să văd pe piaţa europeană o speculaţie pe piaţa certificatelor de CO2, în aşa fel încât preţul să crească atât de abrupt cum a crescut de anul trecut până anul acesta, de la 22 – 30 şi 60 de euro. Deci, până la urmă, piaţa europeană a energiei electrice e influenţată de doi mari factori. Unul este preţul certificatului de CO2 şi altul este preţul gazului natural, pentru că din gaz natural foarte multe state, inclusiv România, produc energie electrică.

Eu estimez că la gaze naturale preţul din aprilie, dacă vorbim de luna aprilie, va începe să coboare, am explicat de multe ori acest lucru. Preţul, fiind influenţat de politica Federaţiei Ruse, de creşterea pe piaţa asiatică a necesarului de LNG (gaze naturale lichefiate – n. r.), de reducerea tranzitului prin Ucraina …practic totul pentru a demara cât mai repede, în viziunea celor de la Gazprom, a conductei Nordstream 2. Deci, preconizez o scădere a preţului gazelor naturale, asta înseamnă că evident energia produsă din gaze naturale nu va mai fi atât de scumpă, deci va începe să-şi revină”, a susţinut el.

În opinia acestuia, preţul energiei electrice nu va mai ajunge la nivelul de anul trecut.

„Cert este că nu cred că energia electrică va mai ajunge la nivelul anului trecut, asta cu certitudine. Energie electrică ieftină ca anul trecut, când a fost probabil cea mai ieftină energie, nu vom mai avea”, a spus Virgil Popescu.

Citește și:

După un nou record pe piața spot de electricitate, avem și un incredibil record pe piața de contracte bilaterale: energia cu livrare în T1 2022 s-a vândut cu peste 1.000 de lei/MWh

Energia electrică nu se va ieftini nici în anul 2022, dimpotrivă, scumpirile par a continua

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *