Electrica își face firmă de producție de energie electrică. Are proiecte de 400 MW în regenerabil cu 100 MW stocare

Electrica SA convoacă acționarii la o ședință AGA în luna august pentru a aproba, printre altele, înființarea unei companii de producție de energie electrică, Electrica Producție Energie S.A, care să funcționeze ca o filială a Electrica.

“Participarea ELSA, împreună cu Societatea Filiala de Întreținere și Servicii Energetice Electrica Serv SA (FISE) la constituirea unei noi persoane juridice – Electrica Producție Energie S.A., organizată ca societate pe acțiuni, filială a ELSA, în care ELSA să dețină un procent de 99,9920% din capitalul social și FISE să dețină un procent de 0,0080% din capitalul social” este propunerea care va fi avansată acționarilor pentru adoptare.

Compania arată că înființarea noii companii este necesată pentru derularea proiectelor de generare de energie electrică pe care Electrica le are în vedere: 400 MW în regenerabile, cu 100 MW stocare. Cităm din anunț:

“Electrica și-a propus, în cadrul strategiei pentru perioada 2019 – 2023, printre altele, extinderea în domenii conexe și obținerea de sinergii cu domeniile în care activează, precum și creșterea performanței și consolidarea sustenabilității rezultatelor economice. Aceste obiective de creștere au fost adresate de proiectele de creștere anorganică derulate în ultimii doi ani, dintre care unul a fost finalizat cu succes, iar altele se află în acest moment în derulare.

Electrica și-a propus dezvoltarea unui portofoliu de capacități de producție de energie electrică din surse regenerabile (eolian și fotovoltaic) cu o capacitate cumulată de 400 MW, în paralel cu capacități de stocare de energie electrică cu o capacitate instalată de până la 100 MW.

Având în vedere interesul crescut pentru proiecte de capacități de generare de energie regenerabilă (noi sau existente) din ultima vreme, generat de modificarea cadrului legislativ care permite acum încheierea de contracte negociate direct pe termen lung, deschizând astfel drumul către o finanțare mai facilă a proiectelor, sumele oferite ating sau depășesc pragurile maxime istorice pentru MW-ul instalat, indiferent de tehnologia utilizată.

Astfel, este vital ca Electrica să își asigure o agilitate crescută, comparabilă cu concurența, agilitate care să permită valorificarea optimă a oportunităților pe care compania a reușit să le atragă.

Astfel, pentru a putea derula proiectele curente, cu efecte benefice pe termen mediu și lung asupra poziționării grupului Electrica pe piața de energie, în contextul în care aceasta cunoaște transformări profunde și rapide, propunerea managementului executiv este de a crea o filială agilă a Electrica SA; aceasta filială se va ocupa de achiziția și dezvoltarea proiectelor, respectiv de operarea parcurilor de generare de energie, cumulat cu dezvoltarea și operarea soluțiilor de stocare independente pe care compania intenționează să le dezvolte în viitorul apropiat”.

Noua companie va avea un capital social de 125.000 de lei și sediul în București, în clădirea din centrul Capitalei în care funcționează și Electrica SA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *