Elcen: Primăria Capitalei refuză să plătească în avans gazele pentru apa caldă și căldura livrate în această iarnă

Primăria Capitalei nu a semnat convenția de plată în avans a gazelor naturale, desi acest document a fost semnat de Elcen, Romgaz și Termoenergetica, iar Consiliul General a aprobat această convenție, se arată într-un comunicat al Elcen.

Iată comunicatul:

“CGMB a aprobat prin Hotărârea nr. 626/14.11.2019 semnarea convențiilor de justificare a avansurilor pentru sezonul de termoficare 2019-2020, inclusiv convenția de justificare a avansurilor nr.1/2019 între Municipiul București, TERMOENERGETICA, ELCEN și ROMGAZ.

Prin încheierea acestei Convenții, PMB se angajează să plătească în avans direct în contul furnizorului de gaze naturale contravaloarea cantităților de gaze naturale necesare pentru livrarea agentului termic în perioada octombrie 2019 – martie 2020. Aceste fonduri sunt folosite exclusiv pentru asigurarea stocului necesar de gaze pentru funcționarea la parametri optimi și livrarea în condiții de siguranță a agentului termic către locuitorii capitalei.

Încă din anul 2016, conform legislației în vigoare, Municipalitatea plătește în avans gazele naturale, pentru a se elimina orice blocaje în producerea şi livrarea agentului termic către populație.

Această Convenție a fost semnată deja de către ELCEN, ROMGAZ și TERMOENERGETICA. Până la acest moment, PMB nu a semnat, deși HCGMB nr. 626/14.11.2019 este un document obligatoriu, fiind publicat pe pagina de internet a PMB.

Precizăm că nesemnarea Convenției de justificare a avansurilor nr. 1/2019 de către Primarul general al Municipiului București până la aceasta data, este un abuz ce are ca efect direct neacordarea subvenției în avans către ROMGAZ pentru luna decembrie 2019 în valoare de 104.258.746,91 lei din suma totală de 363.773.872,29 lei prevăzută în anexa nr. 1, pentru acoperirea diferenței dintre prețul de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice livrate populației și prețul local al energiei termice facturate populației Municipiului București pentru perioada decembrie 2019-martie 2020.

Această situație intervine în contextul în care intrarea în noul sezon de termoficare 2019-2020 s-a făcut în condițiile unor riscuri financiare deosebite, generate de întârzieri la plata obligațiilor curente înregistrate de RADET București față de ELCEN după data deschiderii procedurii de insolvență împotriva RADET în valoare de aprox. 300 milioane lei înregistrate la data de 30.11.2019, precum și de întârzieri la plata obligațiilor prevăzute la art. 51, alin. (1) din O.G. 36/2006 în sarcina Municipiului București pentru acoperirea diferenței dintre prețul de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice livrate populației și prețul local al energiei termice facturate populației Municipiului București.

Totodată, în contextul în care RADET a intrat în procedură de faliment, generând majorarea creanței ELCEN cu aproximativ 300.000.000 lei față de creanța înscrisă deja în Tabelul definitiv de creanțe împotriva RADET în valoare de 3,6 mld lei, și, totodată, al refuzului constituirii unei garanții de către C.M. TERMOENERGETICA conform Contractului cadru reglementat de ANRE, respectarea în integralitate a obligațiilor Municipiului București prevăzute în Convenția de justificare a avansurilor nr. 1/2019 a cărei încheiere a fost aprobată prin Hotărârea nr. 626/14.11.2019 emisă de Consiliul General al Municipiului București este imperios necesară.

În ipoteza contrară, în care subvenția pentru acoperirea diferenței dintre prețul de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice livrate populației și prețul local al energiei termice facturate populației Municipiului București nu este virată în avans de Municipiul București către ROMGAZ în integralitate pentru perioada decembrie 2019 –martie 2020, conform Convenției de justificare a avansurilor nr. 1/2019, sistemul de termoficare din Municipiul București va fi compromis iremediabil, putând genera intrarea în incapacitate de plată a ELCEN cu consecința intrării în faliment și, totodată, pierderi majore înregistrate de furnizorul de gaze ROMGAZ prin neîncasarea creanțelor.

Atragem atenția că Primăria Municipiului București trebuie să-și respecte obligațiile de plată atât a subvenției, cât și a pierderilor generate de RADET”.

1 Comment

  1. Convenția semnata a fost transmisa azi!
    Dar trebuie remarcat ca de 20 de ani, municipalitatea a plătit 130 mc gaz pt fiecare Gcalorie, exact cât e necesar într-un cazan clasic. Adică nici un avantaj din așa zisa cogenerare!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *