Consorțul românesc depune săptămâna aceasta, pe 25 iunie, oferta pentru achiziția activelor CEZ din România

Cele trei companii care au intrat în consorțiu pentru a cumpăra activele CEZ din România vor depune în această săptămână oferta, potrivit unor surse din piața de energie.

Consorțiul românesc care va depune oferta este format din Electrica, Hidroelectrica și Societatea de Administrare a Participațiilor din Energie (SAPE). Potrivit surselor noastre, oferta va fi depusă în data de 25 iunie. Este vorba despre o ofertă angajantă, deci una care include și un preț.

După cum se știe, CEZ vinde în România distribuția de electricitate din zona Oltenia (Distribuție Oltenia), parcul eolian din Dobrogea, din zona Fântânele-Cogealac, de 600 MW, cel mai mare parc eolian de uscat din Europa, operat de două firme, firma de furnizare și un ansamblu de microhidrocentrale pe care îl operează în sud-vestul țării.

La începutul acestei luni, CEZ a.s. a arătat, într-o prezentare către investitori, că valoarea capitalurilor proprii ale companiilor CEZ din România care sunt scoase la vânzare este de circa 1,07 miliarde de euro, la active de circa 1,5 miliarde, deci am putea considera că un preț minim al tranzacției nu va putea fi sub un miliard de euro, cel puțin pe baza evaluării companiei cehe.

Detalii, în acest text:

Cu aceeași ocazie, CEZ a.s. a informat și asupra derulării procesului de vânzare  a activelor din Ronânia.

“Procesul de vânzare a activelor românești ale Grupului CEZ a fost lansat oficial pe 9 septembrie 2019. Obiectul vânzării include, dar nu se limitează, la companiile de distribuție și vânzări și parcurile eoliene Fântânele și Cogealac. Prima etapă a fost încheiată cu primirea a 19 oferte neangajante.

Din cauza pandemiei COVID-19, a fost declarată o stare de urgență în țară (valabilă până în 15 mai). În timpul stării de urgență, guvernul român a suspendat transferul pachetelor majoritare în companii ale sistemului energetic național. Procesul de vânzare și negocierile cu ofertanții individuali continuă. Calendarul, inclusiv termenul limită pentru ofertele finale, va fi stabilit în funcție de evoluția situației din țară”, a anunțat CEZ.

În total, în anul 2019, business-ul CEZ din România a generat un profit operațional EBITDA de 3,3 miliarde de coroane cehe (CZK), adică circa 124 de milioane de euro

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *