Companiile din energie au la dispoziție 6,7 miliarde de euro de la UE, pentru investiții în capacități noi, din Fondul de Modernizare

Autoritățile au venit cu o nouă estimare a banilor europeni care vor fi disponibili pentru proiecte de investiții ale companiilor din energie, prin mecanismul Fondului de Modernizare. Proiectele trebuie trimse Bruxelles-ului până la 30 noiembrie.

“Pentru mecanismul 10d, Fondul de Modernizare, ne așteptăm la aproximativ 6,7 miliarde de euro pentru perioada până la 2030. După cum știți, fondurile provin din vânzarea certificatelor de CO2 de către Comisie , și vor fi alocate celor 10 țări membre pe baza proiectelor înaintate către Banca Europeană de Investiții, care va asigura din punct de vedere economic și al fiabilității aceste proiecte înaintate de statele membre”, a declarat Dan Dragoș Drăgan, secretar de stat în Ministerul Economiei și Energiei, la o conferință online pe teme energetice organizată de publicația Bursa.

“Este o valoare preconizată, ea depinde foarte mult de de valoarea la care certificatele de CO2 vor fi vândute pe piață la momentul oportun. Se lucrează la schemă, este un grup de lucru foarte bine organizat și sperăm ca în perioada următoare să solicităm primele informații referitoare la proiecte cu un anumit grad de maturitate. Dorim ca, în prima fază, intențiile de proiecte pe care le vom înainta  până la 30 noiembrie la Bruxelles să fie proiecte care să ne dea siguranța că se vor și realiza. Dorim să evităm situațiile precedente când am dat foarte multe intenții de proiecte, dar care nu s-au realizat”, a mai spus oficialul.

România va dispune de câteva miliarde de euro prin intermediul sistemului de emisii de noxe european (EU ETS) pentru atingerea obiectivelor sale pentru 2030 și perspectivele unei economii decarbonizate total până în 2050. Una dintre surse va fi  Fondul de Modernizare al Comisiei Europene (mecanism cunoscut ca 10d, pentru că acolo apare în directiva EU-ETS), un fond la care se strâng banii de la toţi poluatorii din statele membre, şi din care, apoi, Comisia selectează proiecte, la recomandarea BEI, și decide ce proiecte pot fi finanţate. Este un fond la care România speră mult, iar această ultimă cifră avansată, de 6,7 miliarde de euro, este mai mare decât toate estimările de până acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *