Companiile de distribuție din cadrul Enel au instalat peste 200 de echipamente pentru protecția păsărilor, în primul semestru din 2021

Companiile E-Distribuţie, parte a grupului Enel, au instalat în primele şase luni din acest an peste 200 de echipamente pentru protejarea păsărilor ocrotite prin lege împotriva şocurilor electrice, potrivit unui comunicat al companiei.

În urma acestor intervenţii, avariile din reţeaua E-Distribuţie şi numărul accidentelor soldate cu electrocutarea păsărilor s-au redus cu până la jumătate, în zonele în care s-au desfăşurat lucrări.

Potrivit sursei citate, demersul face parte dintr-o serie de proiecte din sfera biodiversităţii. Printre acestea se numără protejarea speciilor de barză albă, dumbrăveanca, şoimul dunărean, pelicanul creţ, aflate pe Lista Roşie a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (UICN), şi conservarea mediului natural în Rezervaţia Biosfera Delta Dunării, inclusă în patrimoniul UNESCO.

„Ne-am asumat un model de business sustenabil, care are ca scop, dincolo de performanţa financiară, protejarea biodiversităţii, cu scopul de a aduce valoare comunităţilor din care facem parte. Prin gestionarea responsabilă a reţelelor electrice am reuşit să contribuim la protejarea a zeci de specii de păsări prioritare în Uniunea Europeană şi, implicit, la conservarea biodiversităţii, reducând în acelaşi timp incidenţa apariţiei întreruperilor în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor”, a declarat Monica Hodor, director general al companiilor E-Distribuţie.

În zonele de operare a companiilor E-Distribuţie există arealuri naturale protejate, faţă de care companiile şi-au luat angajamentul de a îmbunătăţi nivelul de conservare, prin acţiuni de ocrotire a florei, faunei şi ecosistemelor.

„Pe lângă participarea activă la recensământul berzelor, angajaţii E-Distribuţie fac şi o analiză a situaţiei stâlpilor de joasă tensiune din mai multe localităţi din judeţele Tulcea, Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi şi Giurgiu. În 2020, companiile E-Distribuţie au indexat cel mai mare numar de cuiburi, peste 4.800, cu ajutorul aplicaţiei mobile dezvoltate în 2017”, se mai precizează în comunicat.

E-Distribuţie participă şi la proiectul european transnaţional Life Danube Free Sky de protejare a păsărilor de-a lungul Dunării, care se derulează în perioada 2020 – 2026 şi a cărui implementare este coordonată local de către Autoritatea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

Reţelele electrice operate de cele trei companii E-Distribuţie numără peste 131.000 de kilometri, 286 staţii de transformare şi 23.575 posturi de transformare. În 2020, acestea au distribuit peste 15,3 TWh de energie electrică, prin linii electrice de înaltă, medie şi joasă tensiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.