CEZ pune în funcțiune o nouă microhidrocentrală în Caraș

Compania TMK Hydroenergy Power, parte a Grupului CEZ în România investește în perioada 2020 – 2022 aproape 700.000 EURO pentru amplasarea unei noi centrale hidroelectrice, Breazova 2, pe golirea de fund a barajului Vãliug, arată CEZ într-un comunicat.

Pentru acest lucru, a accesat și a primit finanțare nerambursabilã de aproximativ 44,7% (300.000 Euro) din valoarea totalã a investiției. Acest proiect reprezintã un sprijin pentru România, în atingerea obiectivelor europene în materie de energie și climã, arată compania

Barajul cu lacul de acumulare Văliug, construit pe cursul râului Bârzava este un lac de acumulare cu un volum nominal de 1 milion m³ de apă și care este tranzitat anual aproximativ 35 – 50 milioane m³, în funcție de condițiile climatice anuale.

În urma analizelor interne realizate de specialiștii companiei, a fost identificat potențialul oferit de acest volum de apă tranzitat, care poate fi utilizat pentru producerea de energie electrică “verde” prin amplasarea la baza barajului Văliug a unei microhidrocentrale cu putere instalată de 367 kW.

Estimările specialiștilor susțin că noua centrală hidroenergetică va asigura producția de energie electrică de aproximativ 2 500 MWh anual. Având în vedere și obiectivele stabilite de Uniunea Europeană în materie de energie și climă pentru 2020, 2030 și 2050, putem spune că aceste investiții reprezintă un sprijin important, pe termen lung pentru România.

Scopul investiţiei este producerea energiei electrice verzi (nepoluante) prin folosirea potenţialului hidroenergetic al râului Bârzava cu consecinţe benefice asupra mediului, atingând următoarele rezultate:

gestionarea responsabilă a resurselor energetice fosile prin valorificarea resurselor regenerabile viabile pentru generarea electricităţii;
reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în scopul scăderii încălzirii globale prin utilizarea energiei regenerabile.

Producătorul de energie verde – TMK Hydroenergy Power este controlat din decembrie 2010 de Grupul CEZ, care  a achiziționat 100% pachetul de acțiuni al companiei care deținea sistemul hidroenergetic de lângă Reșița, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crăinicel 1, Crăinicel 2 și Breazova) și amenajările hidro aferente de la Timiș Trei Ape, Gozna, Văliug și Secu, având o capacitate totală instalată de aproximativ 22 MW după procesul de retehnologizare și o productie de circa 70GWh/an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *