Ce s-a decis legat de autorizaţia de construire pentru panourile fotovoltaice cu subvenţie de la stat

Preşedintele Autorităţii Fondului pentru Mediu (AFM)a vorbit, la ZF Power Summit, despre autorizaţia de construire pentru instalarea de panouri fotovoltaice de către persoanele fizice. El a explicat şi cum trebuie făcut ca să nu fie nevoie de ea.

“Autorizația de construire – nu vă ascund că am avut discuții aprinse timp de două  luni până am clarificat următorul aspect. În legislația actuală dacă puem pe imobil panouri cu agent termic nu-ţi trebuie autorizaţie de construie, dacă pui fotovoltaic trebuie”, a spus preşedintele AFM, Cornel Brezuică.

“Pe aceste aspecte am convenit- și ministerul Dezvoltării ne-a fost aproape, a venit cu o clarificare către toate autoritățile publice locale-și am spus că pentru fiecare imobil se poate realiza o expertiză de specialitate și dacă expertul spune că nu e nevoie de autorizație, autoritatea locală va da negație, și atunci nu va trebui autorizație. Acea informare o trimite Minsterul Dezvoltării către toate autoritățile locale din România”, a mai spus Brezuică.

“Legea spune clar, când modifici structura. Se pune în discuție dacă montarea panourilor modifică structura, pentru că panoruile au circa 200 kg. Ministerul Dezvoltării a dat această interpretare de lege. În opinia mea toate autoritățile locale trebuie să țină cont de aceste instrucțiuni.

Dacă autorizația nu se necesită conform controlului, nu îmi mai trebuie procedura de mediu, certificate de urbanism.  Nici Ministerul Dezvoltării nu poate garanta că panoul pus pe casă nu îi dărâmă casa omului. Astfel, un expert în domeniu va certifica cu patalama dacă poate fi montat panoul pe impobil. Asta oferă și siguranță și garanție”, a explicat oficialul AFM.

40 de firme de instalatori care s-au înscris să participe la programul de finaţare prin care statul subvenţionează cu 20.000 de lei persoanele fizice care doresc să îşi monteze panouri fotovoltaice acasă, potri vit ultimelor date de la AFM. Procedura de validare a instalatorilor, prin care se derulează programul se încheie la 1 martie, după care persoanele fizice trebuie să se adreseze acestora pentru a accesa programul.

 

3 Comments

  1. Dar daca da o zapada de 30-40 cm si pe urma ploua trebuie sa chem expertul???!!!Oricum panourile incarca cu mult mai putin decat zapada.Toate autoritatile se afla in treaba, se acopera cu hartii si pun bete in roata!!

  2. Daca eu sunt proprietarul constructiei si-mi asum riscul ce treaba mai are AFM??Daca montez 5 panouri pt ACM si doua parabolice trebuie autorizatie???Dar daca le montez la sol i curtea mea de ce trebuie autorizatie??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *