CE Hunedoara a ajuns să vândă energia electrică și cu 32 de lei/MWh

Preţul energiei electrice produsă şi vândută de Complexul Energetic Hunedoara (CEH) este în scădere şi a ajuns, săptămâna trecută, la un minim istoric de 32 de lei/MWh, în condiţiile în care companiile mari consumatoare şi-au redus sau încetat activitatea pe fondul pandemiei de COVID-19, potrivit Agerpres.

În contextul actual, CEH a fost nevoit să vândă energie electrică şi la un preţ mai mic de 10 ori faţă de cel de producţie, tendinţa de scădere accelerată manifestându-se în ultima lună de zile, a declarat marţi, pentru AGERPRES, administratorul special al CEH, Cristian Roşu.

Acesta a menţionat că luni, 13 aprilie, preţul unui MWh a fost de 52 de lei, iar în urmă cu o săptămână s-a înregistrat un minim istoric de 32 de lei/MWh.

„Foarte multe fabrici nu mai lucrează şi atunci nu mai există cerere pe piaţă pentru energia electrică. (…) MWh-ul s-a vândut luni cu 52 de lei, preţul a două-trei pachete de ţigări. Spre comparaţie, într-o zi normală, preţul unui MWh este de 250-300 de lei. Costul de producţie este mult mai mare, spre 400-500 de lei. (…) Nu mai este nevoie de energie electrică pe piaţă şi, din păcate, economia este în recesiune”, a arătat administratorul special al CEH.

CEH vinde o medie de 1.200 MWh pe zi, energia electrică fiind produsă în termocentrala de la Mintia.

Potrivit administratorului special, CEH se află într-o situaţie delicată din punct de vedere financiar deoarece este în procedură de insolvenţă.

„Din păcate, noi avem şi insolvenţa, un alt lucru care ne apasă. Creditorii sunt cu ochii pe noi şi atenţi pe orice cheltuială o facem. Trebuie să plătim şi din datoriile vechi. De asemenea, trebuie să plătim salariile, însă până acum suntem cu ele la zi. (…) Avem restanţe la ajutorul de încălzire, care este prevăzut în contractul colectiv de muncă, dar facem eforturi substanţiale ca să putem plăti tot ceea ce este cuprins în contract, iar oamenii să-şi poată primi drepturile pe care, de fapt, le merită şi pentru care vin la serviciu, zi de zi”, a menţionat Roşu.

CEH este în procedură de insolvenţă din luna decembrie 2019 şi numără 4.100 de angajaţi care lucrează la minele de cărbune Lonea, Livezeni, Lupeni şi Vulcan, precum şi la termocentralele Mintia şi Paroşeni.

2 Comments

  1. Poate avem noroc si intra in faliment. In conditiile in care carbunele devine o energie mult prea poluanta sa o vrea cineva, mai vine si virusul, reglementari care incurajeaza energia verde…falimentul este aproape si il astept cu mare, mare interes.

  2. Marius, si eu astept cu mare, mare interes momentul cand energia verde nu o sa poata asigura securitatea Sistemului Electroenergetic National, iar Romania va ramane in intuneric cu energia verde a lumanarilor. Atunci sa vezi tu inmormantari pe langa care cele produse de virus vor fi o dulce amintire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *