Blocaj în discuţiile dintre „eolieni” şi stat. Subvenţia se taie după cum a spus Guvernul

Negocierile dintre reprezentanţii industriei eoliene şi stat pe tema legii care le taie subvenţiile nu au condus, până acum, la niciun rezultat. Schema de sprijin se va ajusta exact cum a stabilit Guvernul.

Discuţiile dintre reprezentanţii industriei producătoare de energie din surse regenerabile şi reprezentanţii Ministerului Energiei pe tema ordonanţei care taie din subvenţiile primite de industria de profil sunt în impas, statul declarându-şi intenţia să promulge legea în forma anunţată iniţial, a precizat pentru ECONOMICA.NET Ionel David, preşedintele Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană.

Promulgarea legii ar putea fi făcută în perioada imediat următoare şi ar produce efecte din 1 iulie. Astfel, din cele două certificate verzi pe care un operatoror de parc eolian le primeşte în prezent pentru un MWh livrat în sistem, va mai rămâne cu doar unul, în timp ce firmele ce exploatează parcuri fotovoltaice vor trebui să se multumească cu doar două certificate verzi din cele şase pe care le primesc în prezent.

„Rezultatele de până acum sunt dezamăgitoare. Noi tot mai sperăm să putem ajunge la un compromis. Dacă legea se promulgă în forma dorită acum de Ministerul Energiei şi ministrul Niţă, industria noastră începe să moară. Alte proiecte nu vor mai demara iar cei ce au deja parcuri eoliene în funcţiune vor avea mari probleme în a-şi achita ratele la bănci”, a precizat David.

Reprezentanţii industriei de profil ar fi vrut ca pentru centralele eoliene(care acoperă în proporţie covârşitoare producţia de energie din surse neconvenţionale din România ) să se taie doar 0,25 certificate şi nu un certificat. La schimb, au dat asigurări că sunt dispuşi să furnizeze energie ieftină în coşul pentru populaţie.

O sursă apropiată negocierilor dintre stat şi reprezentanţii producătorilor de energie din surse regenerabile ne-a confirmat că discuţiile au ajuns în impas şi că ministrul Niţă şi ceilalţi oficiali de la Ministerul Energiei au rămas inflexibili în privinţa deciziei iniţiale de tăiere a numărului de certificate.

„Reprezentanţii producătorilor de energie verde au supralicitat oferindu-se să finanţeze parţial şi extinderea reţelei naţionale de transport alături de Transelectrica, însă Ministerul tot nu s-a înduplecat”, a precizat sursa citată. Informaţia nu a fost confirmată de Ionel David.

Ministerul Energiei are în dezbatere publică draft-ul de ordonanţă de urgenţă care taie din privilegiile „eolienilor”de mai mult de o lună. Ministrul Niţă a precizat că este nevoie de o asemenea ajustare a nivelului de subvenţie pentru că industria românească nu mai poate suporta costurile în creştere legate de plata certificatelor verzi.

România este în plin boom al industriei eoliene şi fotovoltaice. Deşi atragerea de investiţii de miliarde de euro poate fi bună pentru economia României, românii şi fabricile mari consumatoare de curent se pot declara nemulţumiţi, pentru că, cu cât este livrată în sistem mai multă energie eoliană, cu atât mai mare este factura lunară la curent. Acest lucru este cauzat de faptul că fiecare consumator român de electricitate plăteşte suplimentar pentru producţia de energie „verde”, subvenţionată prin sistemul certificatelor verzi. Potrivit legii, o centrală eoliană primeşte de la stat 2 certificate verzi pentru fiecare MWh livrat în sistem iar preţul unui certificat pe piaţa liberă fluctuează între 28 de euro şi 58 de euro. O centrală fotovoltaică primeşte 6 certificate verzi

Un certificat verde se emite de Transelectrica după producerea şi livrarea unui MWh de energie regenerabilă. Schema prin care România acordă aceste certificate este completată de obligaţia ca furnizorii de electricitate să achiziţioneze un procent anual de certificate proporţional cu energia livrată. La rândul lor, aceştia îşi recuperează banii de la consumatori prin factura la curent, în aşa fel încât toată populaţia României sprijină producţia de energie verde.

România are circa 2.400 de MW instalaţi în eoliene şi aproape 100 de MW instalaţi în fotovoltaic.

economica.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *