ANRE revine: vrea să-și facă sediu nou, prin derogare de la legea finanțelor publice

În dezbaterile care au aut loc pe marginea cererea de reexaminare formulata de președinte asupra Legii pentru modificarea și completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea ANRE, care au avit loc la Comisia de Industrii și Servicii din Cameră, a fost introdus an amendament care reia o mai veche preocupare: construcția unui sediu nou al ANRE.

Iată amendamentul propus:

“La articolul 2, după alineatul (8) se introduce un nou alineat, alineatul (9), cu următorul cuprins:
„(9) Prin derogare de la prevederile Legii nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, ANRE poate să cumpere, să închirieze sau să dobândească în proprietate ori în folosință bunuri imobile pentru edificarea unui sediu central, exclusiv din venituri proprii.”

Ne-a atras atenția asupra amendamentului deputatul USR Cristina Prună, și ea membru al Comisiei. Iată ce a scris Prună pe facebook.

“Toți colegii, indiferent de partid, insistă că trebuie ca reglementatorul pieței de energie (ANRE) trebuie să își construiască un sediu din venituri proprii!

Le explic degeaba că asta înseamnă costuri în plus pentru construcție, administrare, achiziții umflate etc și că mai bine închiriază de pe piața liberă. Amendamentul meu a fost respins.
Până acum, Dumnezeu știe cum a funcționat această autoritate?! Biata de ea, bieții oameni, săracii de ei, nu pot să calculeze tarifele participanților la sectorul energetic pentru că nu își pot construi un sediu! Asta era problema! Sediu care, musai, trebuie să fie unul cu moț, fără emisii de carbon, verde, care să fie un exemplu! Nu zice nimeni că e rău să fie după ultimele standarde, dar vreau sa văd prețurile și un pic de gândire economică! „Statul umflă costurile, dar nu foarte mult”, ne spune Iulian Iancu.

Ei vor sediu nou fără să ne spună cât ar costa și care e timpul de execuție.

Hai că m-am lămurit! O să avem un sediu de miliarde pe taxele și impozitele noastre!”

Sediul nou, o poveste veche

Activitatea ANRE se desfășoară acum în două sedii din București, ambele mici, la distanță unul de altul, unul în strada Constantin Nacu și unul pe Șoseaua Cotroceni, iar disccuțiile despre un nou sediu au început în 2018.

În noiembrie 2018, înainte de apariția OUG 114, Autoritatea anunțase intenția de a dubla contribuțiile percepute pe cifra de afaceri a companiilor din transportul și distribuția de energie electrică, de la 0,1% la 0,2%, pentru ca din acești bani să își construiască un sediu nou. Nu a mai apucat să facă asta, pentru că între timp, a fost obligată să colecteze 2% din cifra de afaceri, în urma apariției OUG 114.

Iată ce a spus ANRE atunci:

„In cursul anului 2019, ANRE va incepe edificarea unei constructii pasive cu destinatia sediu, în care să-şi poată desfăşura activitatea toţi angajaţii autorităţii, fapt care conduce implicit la posibilitatea ca orice persoană fizică sau juridică sau operator economic aflat în sfera de reglementare a instituţiei să poată avea acces mai facil (prin existenţa unei singure locaţii) la ANRE. Finanţarea acestui obiectiv de investiţii se asigură integral din veniturile proprii ale ANRE, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie”, arăta Autoritatea.
Printre multele motive pentru care ANRE spune că este nevoie de această clădire eficientă energetic, apare şi aceasta: „dat fiind caracterul unic şi naţional al Autorităţii de reglementare în domeniul energiei, cu responsabilităţi în cadrul preluării şi implementării legislaţiei europene, se va putea oferi un exemplu european pentru construirea unei clădiri cu consum de energie aproape egal cu zero, cu grad de replicare la nivel naţional privind utilizarea surselor de energie regenerabile şi cu soluţii inteligente pentru utilizarea tehnologiilor informației, comunicațiilor și sistemele electronice pentru a îmbunătăți eficiența energetică și performanța globală a clădirilor”.

1 Comment

  1. ANRE merita sediu nou-Cel mai mare pret al energiei electrice din UE, cogenerarea in insolventa.faliment,investitii in productie cca 5 % din necesar, cel mai mare procent in piata de echilibrare, gr.3-4 au fost uitate,din exportatori de energie elctrica am devenit importatori,sume importate de bani se duc inafara tarii pe certificate de CO2 ,nu avem strategie energetica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *