ANRE a făcut regulament de vânzare de energie pe termen lung prin contracte bilaterale pe platfoma OPCOM

ANRE a aprobat un ordin (129/2020) referitor la Regulamentul privind cadrul organizat de tranzacționare pe piața centralizată destinată atribuirii contractelor de energie electrică pentru perioade lungi de livrare.

Regulamentul se referă la posibilitatea de tranzacționare a energiei electrice pe piașa OPCOM, pentru contractele cu livrare mai lungă de un an. Acest mecanism de tranzacționare poate fi folosit de investitorii în capacități noi de producție, din monent ce în el scrie că se adresează “operatorilor economici care urmează să construiască și să racordeze o capacitate de producere a energiei electrice sau de producere a energiei electrice și termice în cogenerare, care va produce energia electrică tranzacționată în baza contractului încheiat pe piața centralizată pentru atribuirea contractelor de energie electrică pentru perioade lungi de livrare”.

Noua piață se numește PCTL – piața centralizată pentru atribuirea contractelor de energie electrică pentru perioade lungi de livrare, și este administrată de OPCOM.

Participarea la această piață este voluntară, iar cine dorește să tranzacționeze energie pentru o durată mai mare de un an trebuie să parcurgă trei etape, potrivit regulamentului ANRE:

  1. a) etapa de preselecție a candidaților: pe baza listei de documente și a criteriilor de eligibilitate precizate de către inițiatorul sesiunii se stabilește lista participanților calificați pentru participarea la etapa de dialog competitiv;
  2. b) etapa de dialog competitiv cu candidații calificați în urma etapei de preselecție: pe baza analizei propunerilor primite din partea participanților calificați care participă la etapa de dialog competitiv, inițiatorul stabilește condițiile finale ale ofertei inițiatoare (formatul final al contractului, inclusiv formula de ajustare finală, care poate fi cea anunțată inițial sau modificată în urma dialogului) față de care se va realiza, în etapa de licitație, selecția ofertelor finale de răspuns care se bazează exclusiv pe preț; contractul în forma finală va conține obligația ca vânzătorul să obțină licența pentru exploatarea comercială a noii capacități de producere a energiei electrice, inclusiv a energiei electrice produse în cogenerare sau să modifice o licență pe care o deține în scopul includerii în aceasta a noii capacități de producere cu cel puțin 60 de zile înainte de data de început a perioadei de livrare și să o mențină pe toată durata de livrare, precum și obligația ca părțile din contract să dețină, pe toată durata de livrare, calitatea de participant la piața angro de energie electrică;
  3. c) etapa de licitație, de evaluare a ofertelor finale și anunțarea câștigătorului/câștigătorilor sesiunii de tranzacționare.

ANRE arată a emis acest ordin în conformitate cu Regulamentul (UE) 2019/943 al Parlamentului European și al Consiliului din 5 iunie 2019 privind piața internă de energie electrică.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *