Americanii de la BSOG, care anul trecut au scos primele gaze noi din Marea Neagră, apar pe lista ANAF cu datorii la stat de 166 mil. euro. Compania contestă suma: o parte a fost plătită, alta va fi compensată

Black Sea Oil and Gas (BSOG), firmă controlată de gigantul american Carlyle, care a adus anul trecut în rețeaua națioanală primele gaze noi din Marea Neagră, apare cu datorii mari la stat, la data de 31 decembrie 2022, potrivit listei cu datornicii făcută publică de Agenția Națională de Administrare Fiscală. Compania spune că cifrele nu sunt actualizate de Fisc, că mare parte din sumă a fost plătită, iar alte sume sunt în curs de compensare. ANAF este acum în control la BSOG.

BSOG are datorii restante la bugetul de stat de 811 milioane de lei la data de 31 decembrie 2022, potrivit listei datornicilor publicată de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), iar suma nu este contestată de companie, conform aceleiași surse. Compania mai apare cu 1,9 milioane de lei datorii către bugetul asigurărilor sociale și cu 758.000 lei la bugetul fondului de sănătate, sumele nefiind, de asemenea, contestate, potrivit ANAF.

datorii bsogAșadar, suma totală restantă către bugete se ridică la 814 milioane de lei, adică aproximativ 166 de milioane de euro. Compania nu apare ca fiind în executare silită.

În această situație, am solicitat companiei un punct de vedere. BSOG spune că mare parte din sumă a fost achitată, dar Fiscul nu a actualizat datele, iar alte datorii vor fi compensate după ce ANAF va finaliza controlul fiscal care se află acum în derulare.

Iată integral răspunsul BSOG la solicitarea noastră:

“Suntem in masura sa va clarificam situatia semnalata de dvs in privinta sumelor care figureaza ca datorii pe site-ul ANAF.

Asadar, o mare parte sunt platite dar neactualizate pana in prezent in evidentele ANAF. In acest sens, BSOG a inaintat ANAF o solicitare de reglare fisa pe platitor in data de 21.12.2022.

O alta parte se vor compensa dupa efectuarea unui control fiscal, control aflat in derulare. In acest sens, BSOG a inaintat ANAF mai multe cereri de compensare a obligatiilor fiscale cu TVA de recuperat, ultima in data de 25.01.2023.

Dorim sa precizam ca, daca ANAF ar fi considerat sumele mentionate in emailul dumneavoastra ca fiind exigibile dar neachitate, cu siguranta ar fi emis un titlu executoriu si am fi avut conturile bancare poprite, lucru care nu s-a intamplat.

Pentru a aduce si mai multa claritate in privinta acestui subiect, am solicitat ANAF un certificat de atestare fiscala care dovedeste ca BSOG nu figureaza cu datorii la bugetul de stat. Termenul de emitere este de 5 zile lucratoare.

Estimam ca evidentele fiscale ale BSOG vor fi actualizate in aproximativ 2- 3 luni, dupa terminarea controlului fiscal aflat in derulare si emiterea notei de compensare de ANAF.

Revenim cu certificatul de atestare fiscala de indata ce va fi eliberat de ANAF”

BSOG și partenerii săi au început oficial producția de gaze în Marea Neagră în perimetrul Midia, în luna iunie 2022, la un nivel de un miliard de metri cubi pe an, care se adaugă celor 5 extrase de Romgaz și spre 4 extrase de Petrom. Sunt primele gaze noi extrase din Marea Neagră și introduse în sistemul național de transport. BSOG este deținută de fondul american de investiții Carlyle și este în proces de vânzare a concesiunii din Marea Neagră care produce acum gaze. Petrom este una dintre companiile interesate, și, potrivit unei știri obținute din surse de publicația Profit.ro, mai sunt alte zece companii interesate. Prețul vehiculat, de peste un miliard de euro pentru vânzarea participației BSOG și a parterilor (BSOG ar dori 800 de milioane pentru cota ei de 70%) este socotit însă de piață exagerat de mare, momentan.

Între timp însă, BSOG primește amenzi de la ANRE pentru că nu își onorează obligațiile de livrare de gaze la preț reglementat de stat de 150 de lei/MWh, dar situația este complicată, iar compania are destule argumente în favoarea sa. Puteți citi mai multe despre subiect la linkul de mai jos:

BSOG, compania care a început extracția primelor gaze noi din Marea Neagră, a fost amendată de ANRE, cu tot cu firmele partenere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *