Ajutor de stat la nivelul UE de 2,9 miliarde de euro pentru un mega-proiect în domeniul bateriilor. România nu este pe listă

Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat de 2,9 miliarde de euro pentru 12 state membre pentru un al doilea proiect pan-european de cercetare și inovare în domeniul bateriilor, se arată într-un comunicat al Executivului European. 42 de firme din Europa vor beneficia de bani, România nu este pe listă.

Comisia a aprobat, în conformitate cu normele UE de ajutor de stat, un al doilea proiect important de interes european comun („IPCEI”) pentru a sprijini cercetarea și inovarea în lanțul valoric al bateriilor. Proiectul, denumit „European Battery Innovation” a fost pregătit și notificat în comun de Austria, Belgia, Croația, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Polonia, Slovacia, Spania și Suedia.

Cele douăsprezece state membre vor acorda finanțare de până la 2,9 miliarde de euro în următorii ani. Se așteaptă ca finanțarea publică să deblocheze încă 9 miliarde euro în investiții private, adică de peste trei ori mai mult decât sprijinul acordat de state.

Proiectul completează primul proiect IPCEI din lanțul valoric al bateriilor aprobat de Comisie în decembrie 2019.

Proiectul de acum va acoperi întregul lanț valoric al bateriilor, de la extragerea materiilor prime, proiectarea și fabricarea celulelor și pachetelor de baterii, și în cele din urmă reciclarea și eliminarea într-o economie circulară, cu un accent puternic pe sustenabilitate, arată Comisia. Se așteaptă să contribuie la dezvoltarea unui întreg set de noi tehnologii, incluzând procese chimice diferite și noi procese de producție, precum și alte inovații în lanțul valoric al bateriei, în plus față de ceea ce va fi realizat ca urmare a primului proiect.

„Datorită concentrării sale pe generația următoare de baterii, acest puternic proiect paneuropean va contribui la revoluționarea pieței bateriilor. De asemenea, va stimula autonomia noastră strategică într-un sector vital pentru tranziția verde a Europei și reziliența pe termen lung. Cu aproximativ trei ani în urmă, industria bateriilor din UE abia era pe hartă. Astăzi, Europa este un hotspot global pentru baterii. Și, până în 2025, acțiunile noastre în cadrul Alianței Europene a Bateriei vor avea ca rezultat o industrie robustă pentru alimentarea a cel puțin șase milioane de mașini electrice în fiecare an. Succesul nostru constă în colaborare, cu aproximativ 300 de parteneriate între actori industriali și științifici prevăzuți doar în cadrul acestui proiect ”, a spus vicepreședintele Maroš Šefčovič, coordonatorul Alianței Europene a Bateriilor.

Proiectul va implica 42 de participanți direcți, inclusiv întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) și start-up-uri cu activități în unul sau mai multe state membre. Participanții direcți vor coopera prin aproape 300 de colaborări avute în vedere și cu peste 150 de parteneri externi, precum universități, organizații de cercetare și IMM-uri din întreaga Europă. Se așteaptă ca proiectul de ansamblu să fie finalizat până în 2028 (cu termene diferite pentru fiecare sub-proiect).

Iată lista firmelor și domeniile care sunt implicate în acest proiect care vor primi finanțare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *