A apărut proiectului ghidului de finanțare pentru “Casa Verde Fotovoltaice” 2023. AFM nu a externalizat analiza dosarelor la primării, la proiect se pot înscrie și bisericile. DOCUMENT

Miniserul Mediului a publicat la finalul săptămânii trecute ghidul de finanțare pentru progranul “Casa Verde Fotovoltaice”, ediția din acest an, celebrul program prin care statul finanțează cu maximum 20.000 de lei persoanele fizice care își montează un sistem de cel puțin 3 kW.

Puteți descărca Ghidul de Finanțare care este încă la stadiu de proiect, DE AICI: Ghid fotovoltaice 2023

Din lecturarea ghidului, o modificare majoră este și introducerea parohiilor printre beneficiarii programului, cu mențiunea că parohiile nu trebuie să aibă datorii la bugete, să permită “accesul persoanelor autorizate în vederea colectării datelor înregistrate de sistemul de panouri fotovoltaice şi verificării sistemului de panouri fotovoltaice finanţat” și, ca regulă generală, să respecte legislația specifică prosumatorilor.

Semnificativ este și faptul că de derularea programului se va ocupa tot Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), deși din declarațiile din trecut al oficialilor, să lăsase să se înțeleagă că analiza dosarelor se va face la nivel de primării, tocmai pentru a se evita lentoarea AFM – Autoritatea urmând să fie doar un ordonator de plăți. Totuși, ghidul lasă deschisă această posibilitate. Cităm: “Analiza dosarelor de validare, verificarea de către AFM a eligibilității beneficiarilor finali și a documentelor depuse în vederea decontării, prin eșantion, se poate realiza prin externalizarea serviciilor aferente acestor activităţi sau prin cooptarea de personal din alte instituţii publice sau autorităţi publice centrale, cu aprobarea conducătorilor acestora”.

În teorie, lucrurile ar putea merge ceva mai rapid la plată, pentru că AFM va verifica documentele încărcate de către instalator în aplicația informatică pe un eșantion de 10% din numărul sistemelor de panouri fotovoltaice instalate de acesta.

Guvernul alocă  pentru programul Casa Verde Fotovoltaice din acest an un buget de 2 miliarde lei, după ce anterior premierul Ciucă și ministrul Mediului, Tanczos Barna, anunțaseră un buget de 3 miliarde lei alocat programului. ”Am asumat ca la nivelul Guvernului practic să dublăm fondurile alocate pentru aceste proiecte, dacă cifra este corectă, aproximativ 2 miliarde vor fi alocate pentru instalarea de panouri fotovoltaice și în felul acesta numărul de beneficiari poate să urce până la 80.000 de gospodării”, a spus Ciucă acum aproape trei săptămâni

 

29 Comments

  1. Bună ziua,
    De ce nu se fac contracte direct cu beneficiarul final,fara intermediere de firme de instalații agreate?
    Pe baza de contracte de finanțare se virează banii și beneficiarul își alege o firma agreată ANRE și AFM și în termen de 30/60 de zile se justifică costul investiției și pe această bază se face și contractul de prosumator cu Electrica SA,cu documentația aferentă. Acest sistem asigura o siguranță și o încurajare a diferiților beneficiari și se va evita falimentul firmelor de instalații,care nu mai așteaptă pe banii lor decontare a după 1/2 ani ,cum s-a mai întâmplat în anii anteriori.Daca sunt bani din fonduri europene și guvernamentale de ce statul să lucreze pe banii beneficiarilor.De ce se mai fac asemenea programe prost concepute ?Sunt platforme care permit asemenea opurtunitati cum a fost M1 și M2,ptr.firmele mici și mijlocii.Cu stimă! Rosetti Constantin

  2. Foarte multe case nu au titlul de proprietate,cadastru,intabulare.Cum să pui panouri fotovoltaice ? Primari noștri a uitat de treburile astea.Î-și văd de interesele lor meschine.

  3. De ce sunt lasate firmele de instalatori sa perceapa de la benefeciari garantia de 20 000 lei se pe urma te tin cateva luni pana instalnaza, panourile Fotovoltaice, iar pe lrma trebuie sa astepti o jumatate de an sau 1 an ca sa-ti primesti banii inapoi, de ce permite AFM asa cnva instalatori lor, acnstea dupa ce al banii in contlre luati mae benn zes furate de la beneficeari nu au interes sa fenalizeze decontarile, iar prosumatorii primesc dupa o perioada lunga de timp baniidiminlate cu rata inflatiei, ceea ce este furt calificat, iar autoritățile in domeniu complice la furt.

    1. Unde se întâmplă că beneficiarii să plătească instalatorului?
      Personal am beneficiat de casa verde, mi-au fost montate panourile fără să mi se solicite nici un bănuț. La final se plătește partea de cofinanțare(10%)

    2. Eu am montat prin casa verde si firma Genway Romania nu mia cerut nici un ban inainte,ba chiar si contributia proprie am achitato in momentul montarii siatemului.iar dosarul de prosumator a fost facut de ei intro saptamana.
      Interesativa de firmele pe care le alegeti si daca va cer banii in avans nu acceptati.

  4. Facem hârtii să trăiască unii bine !Asta produce Romania,hârtii…Și ne mai miram de ce avem nivel de trai scăzut și nici pic de respect in ochii străinilor !De ce sa fac cadastru și intabulare ?Eu am acte valabile emise de o instituție a Statului,Primăria care mi-a cerut deja o carca de acte și bani la construcția imobilului.Daca Statul are nevoie de instituții precum OCPI sa le plătească de la buget și Primăria sa transfere doc către ei ,să facă ce trebuie nu sa alerg eu.Eu am destule acte cu care dovedesc că sunt proprietar !
    Deși sunt bani nu sunt folosiți…,ca de obicei într-o țară coruptă ,incapabilă să-și ajute cetățenii,nici măcar când primește de pomană .Adică iarăși o sa dureze doi ani analiza dosarelor și alți doi pana-si primesc firmele banii.Intre timp supraviețuiește cine face frauda si șpăgi, ca sa fie feriți de controle(inclusiv neplata de TVA și altele).Că așa le place politicienilor și bugetarilor romani,sa ne facă pe toți cotizanți ai economiei subterane și sclavii lor (sa fim la mila lor că altfel asmut câinii pe noi daca ridicam vocea :DNA,ANAF,etc).Nu vedeți ce circ fac și cum se învârt după deget in falimentele firmelor de RCA ?Cum sa supraveghezi și alarmezi că e prețul mic ?Asta e economia de piata cretinilor…Ăla câștigă din multe produse vândute nu ca speculanții care va plac vouă mult și care au făcut din Romania una din cele mai sărace și scumpe țări din Europa.Trebuia sa va alarmați și să-i chemați la ordine de la primele repatrieri masive de bani și primele întârzieri la plata.O zi nu au voie să întârzie !De ce sa sa nu faci plățile când ai 80% din piata și dosarele din timp la analizat ?Nu ai personal ?Iarăși ,amenzi și avertismente pt gestiune proasta și la un al doilea caz ai blocai conturile și făceai un audit.Daunele din acea perioadă le platea Statul care-și recupera banii din conturile firmei,ulterior.Dar nu,voi sunteți niște instituții pline de bugetari deștepți și angajați pe șpăgi și nu doar că nu va pricepeți dar nu aveți nici pic de bunăvoință și empatie,și mai sunteți și cu coada pe sus,cu tupeu și pretenții la salarii și pensii mari.Ce popor prost și al dracu la mate !Și cica mai este și creștin…

  5. E bine că după înscrierea instalatorilor in program , aceștia să facă înscrierile noastre in program după verificarea cererilor și dosarelor primite de la noi viitorii prosumatori. Spun asta pentru că instalatorii sunt interesați să formeze pachete cu prosumatorii și să organizeze lucrările de instalare pentru a obține prin Casa Verde 20.000 lei pt. 3.5 kw. Dacă eu ,de ex.vreau 10 kw instalați plătesc diferența la instalator făcândul ulterior interesat să mă înscrie pe mine și pt. Casa Verde și să verifice pe dosar dacă sunt eligibil. In felul acesta se evită birocrația și se folosește personalul calificat al instalatorilor agreați de AFM in program.

  6. Ce se intampla cu cei care si-au instalat panouri fotovoltaice in 2022 cand tot programul Casa verde Fotovoltaice era blocat ?. Acestia pot deconta cei 20000 lei conform legii?. Multumesc

    1. Iti faci mutatia daca doresti instalarea sistemului fotovoltaic. Dureaza cateva zile schimbarea cartii de identitate. Daca esti proprietar nu ai nici un impediment. E bine ca fondurile se folosesc pentru casele de locuit unde chiar se consuma energie electrica, si nu la case de vacanta sau imobile locuite cand si cand.

      1. Nu este necesar sa ai mutația la locuința unde vrei sa montezi panouri fotovoltaice. Vei completa in cerere acest lucru, nu este un impediment.

  7. Cine si+a montat in 2022 panouri poate recupera ceva din banii alocati ( fiindca a fost blocat programul!)? AR FI NORMAL, dar…

  8. Buna ziua

    De ce se specifica in la Art.6 (1) ca sunt eligibile cheltuielile doar cu invertoare hibrid. De exemplu pe lista modulelor generatoare (invertoare)/generatoare sincrone declarate conforme cu cerințele Ordinului 228/2018 aprobata de Distribuitorul Del GAZ sunt si microinvertoare ( EX. Enphase Energy – IQ7PLUS-72 , Qrelay1P-INT).
    Microinvertoarele sunt sau nu sunt eligibile?

  9. Noi am depus la o firma data trecută dosarul ,așa cum se cerea de altfel ,și dumnealor ne -au introdus greșit datele așa ca am fost respinși . Pentru noi care o luam de la capăt ar fi mai potrivit sa ne facem singuri înscrierea.

  10. Eu am instalat în toamna aceasta însă instalatorul mi-a cerut 20000 RON pe care i-a încasat și facturat cu numele de garanție. A promis că-mi va restitui în momentul care el îi primește de la AFM. După ce am plătit această sumă (În total 43300 Ron ptr 6kw) după instalare am aflat de la instalator că nu poate depune deconturile la AFM doar dacă cumulează dosarele a cinci persoane din “regiunea” mea. Culmea face ca până în momentul de față să nu aibă încă cinci dosare. Iar dacă nu depune până în toamnă, la termenul de un an de zile, eu voi pierde cei 20000 RON pentru ca ei nu-i vor mai primit de la AFM. Atenție, se pare că instalatorii găsesc tot felul de scheme pentru a nu respecta legea … nu știu dacă voi mai recupera vreodată acești bani cu această schemă de cămătărie… Instalatorul probabil știe că în statul român nu funcționează nimic și nu le va face nimeni absolut nimic chiar dacă nu vor înapoi acești bani…

  11. Nu am adresa de domiciliu acolo unde vreau sa montez panouri fotovoltaice. Pot sa montez sau nu? În ghidul anterior nu era această condiție.

    1. Din ghidul proiect 2023, cererea de finantare

      III.1. Declaraţie pe propria răspundere pentru solicitantul persoană fizică
      Subsemnatul, ………………………………., declar pe propria răspundere, sub sancţiunile aplicate faptei de fals în declaraţii, următoarele:
      a) domiciliez la adresa unde se va implementa proiectul;

      l) destinația construcției, așa cum reiese din extrasul de carte funciară, este exclusiv pentru locuință;

  12. popii nici nu se uita la 20 000lei. Nu pierd ei atata timp cu hartiile!
    Banii astia ii fac in 20 de zile…

  13. Statul ar trebui să semneze un contract cu cei care vor să monteze panouri cu garanție locuința . După aceea ar trebui ca beneficiarul să semneze un contract cu firmele autorizate și să plătească maxim 10% avans la lucrare. IMEDIAT pe baza contractului și avansului plătit statul să vireze banii într-un cont la CEC sau altă bancă pe numele proprietarului. La terminarea lucrării de montare (conform contractului) se va întocmi în maxim 7 zile un PV (beneficiar,firmă și un reprezentant desemnat al statului ). Pe baza PV banca va transfera banii din cont către contul firmei. Nu ar trebui ca acordarea banilor să fie legată de faptul că devii sau nu prosumator. De ce să fie simplu când poate fi complicat (așa este bine pentru corupție și eventual ducerea în faliment a unor firme concurente).

  14. Din experienta proprie, nu cred ca anul acesta va fi mai bine. Nu are cum.Am depus dosar în Dec. 2021,am fost aprobat în Oct. 2022 Termen de montaj 12 luni de la semnarea contractului. Adică probabil prin toamna vor fi montate. Ne învârtim în continuare în jurul cozii. Dacă la 45.000 de dosare aprobate în 2022 a fost greu, oare cum o fi la 80.000 de dosare? Suntem condamnați la incompetenta. Tot ce vedem și auzim, sunt simple declarații ale unor oameni care încasează salarii absolut degeaba. În vremurile pe care le trăim, ar fi trebuit sa vorbim de cel puțin 150.000 de beneficiari aprobati/an. Dar ce să-i faci? GHINION.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *