350.000 de români au schimbat furnizorul de gaze sau contractul de furnizare de la momentul liberalizării. Peste trei sferturi din consumatori sunt și acum clienți pasivi

În momentul de față, 22% din consumatorii casnici de gaze din România au un contract de furnizare de piață concurențială, conform datelor ANRE prezentate într-un comunicat.

Până la data liberalizării, respectiv la data de 30 iunie 2020, din numărul total de 3.844.474 clienți casnici, 12% aveau încheiate contracte aferente furnizării gazelor naturale în regim concurenţial.

Ce s-a întâmplat după 1 iulie

“Pentru clientul casnic pasiv, care nu şi-a exercitat dreptul de eligibilitate şi nu a încheiat un contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurențial, furnizorul actual asigură furnizarea gazelor naturale în mod automat şi după data liberalizării

Astfel, începând cu data de 1 iulie 2020 şi până la data încheierii unui contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurențial, dar nu mai târziu de data de 30 iunie 2021, furnizarea gazelor naturale pentru clienţii casnici pasivi se face în condiţiile contractuale anterioare, respectiv în baza contractului reglementat pe care clientul îl avea încheiat cu furnizorul actual, dar la preţul concurenţial comunicat clientului de către furnizorul actual în perioada anterioară liberalizării.

Pe baza datelor raportate pentru perioada 1 iulie – 30 septembrie 2020 de către cei 31 de furnizori care, până la data liberalizării, au avut în portofoliul propriu clienți casnici pentru care furnizarea gazelor naturale se realiza în regim reglementat, ANRE a analizat stadiul încheierii de către clienții casnici a contractelor aferente furnizării gazelor naturale în regim concurenţial cu intrare în vigoare în perioada 1 iulie – 30 septembrie 2020. Astfel, din numărul de 3.378.722 clienți casnici care nu își exercitaseră dreptul de eligibilitate la data de 30 iunie 2020, 10,55% au încheiat contracte aferente furnizării gazelor naturale în regim concurenţial” arată ANRE.

Așadar, de la 1 iulie și până la finalul lui septembrie, alți 356.000 de clienți au încheiat contracte concurențiale de furnizare.

În total, acum 852.000 de clienți casnici au semnat un contract concurențial, ceea ce înseamnă 22% din numărul total de clienți casnici. Restul, deci aproape trei miloane de clienți, sunt încă pasivi.

“Reamintim că toţi clienţii finali au dreptul de a-şi alege în mod liber furnizorul cu care să încheie contracte aferente furnizării gazelor naturale în regim concurențial, iar procesul de schimbare a furnizorului de gaze naturale este simplu, gratuit şi nu implică modificări de ordin tehnic, indiferent de furnizorul de gaze naturale ales de către client.

Pentru efectuarea unei analize comparative a ofertelor-tip de furnizare a gazelor naturale existente pe piață, se poate accesa aplicația „Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale”, disponibilă pe pagina de internet a ANRE, la adresa: http://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-oferte-tip-de-furnizare-a-gn , sau prin descărcarea pe dispozitivele mobile a aplicației ”ANRE”, disponibilă în magazinele online de aplicații App Store și Google Play.

De asemenea, pentru armonizarea la nivel european, până în 2026, a regulilor din piața de energie în vederea schimbării tehnice a furnizorului în 24 de ore, ANRE  implementează un proiect finanţat din fonduri nerambursabile care va determina optimizarea proceselor operaţionale din piaţa de energie (gaze naturale şi energie electrică) generate de solicitările de schimbare a furnizorului, prin gestionarea fluxului de informatii în mod complet automatizat”, arată ANRE.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *