Transgaz va participa la privatizarea reţelei de transport a gazelor din Republica Moldova

Transgaz  va înfiinţa în Republica Moldova o societate cu răspundere limitată, în vederea participării la privatizarea companiei de stat moldovene Vestmoldtransgaz, informează Radio Chişinău.

Compania Vestmoldtransgaz a fost scoasă la privatizare de Guvernul Republicii Moldova, la un preţ de 180 milioane lei moldoveneştri (circa 8,8 milioane euro) şi cu condiţia investirii a 93 milioane euro în următorii doi ani.

Autorităţile de la Chişinău îşi argumentează decizia prin nevoia de a accelera lucrările de construcţie a conductei Ungheni-Chişinău şi de a nu evita contractarea de împrumuturi în acest scop.

Anterior Guvernul a negociat alocarea de către Uniunea Europeană, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiţii (BEI) a unui pachet de finanţare de 92 milioane de euro pentru construirea conductei Ungheni – Chișinău (BEI și BERD împrumută câte 41 milioane euro, UE acordă un grant de 10 milioane euro, iar contribuţia Moldovei este de un milion de euro).

Totodată Guvernul a aprobat, iar Parlamentul a votat încă în iulie 2017 în prima lectură, proiectul de ratificare a acordurilor cu BERD, BEI şi UE pentru această finanţare. Acum aceşti bani nu vor mai fi primiţi şi investiţia va fi asumată şi realizată de compania ce va privatiza Vestmoldtransgaz.

Cel mai probabil că aceasta va fi Transgaz, un monopol al transportului de gaze naturale controlat de statul român. În primul semestru din acest an Transgaz a obţinut un profit net de 400,5 milioane lei româneşti (87,5 milioane euro), în creştere cu 42,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul creşterii cifrei de afaceri cu 26%.

Compania şi-a majorat cifra de afaceri cu 26,2% în primul semestru faţă de aceeaşi perioadă din 2016, până la 1,03 miliarde lei (circa 226 milioane euro).

Astfel, acţionarii Transgaz vor aproba în adunarea general extraordinară din 11 decembrie ”înfiinţarea, pe teritoriul Republicii Moldova, a unei societăţi cu răspundere limitată”.

De asemenea, tot pe ordinea de zi se află ”mandatarea Consiliului de Administraţie al Transgaz pentru mărirea capitalului social al societăţii cu răspundere limitată înfiinţată pe teritoriul Republicii Moldova, în vederea participării cu succes la procedura privatizării ÎS (întreprindere de stat, n.r.) Vestmoldtransgaz”, scrie mold-street.com.

Astfel se confirmă oficial intenţia Transgaz din România de a participa la privatizarea Vestmoldtransgaz, anunţată de către Agenţia Proprietăţii Publice pentru mijlocul lunii decembrie 2017.

Vestmoldtransgaz a fost înfiinţată în anul 2014 pentru a gestiona reţeaua de transport gaze Iaşi-Ungheni şi de a presta servicii de transport al gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova.

La începutul lunii septembrie 2017, Ministerul Economiei şi Infrastructurii din Republica Moldova anunţa că a eliberat companiei Vestmoldtransgaz certificatul de urbanism pentru proiectarea lucrărilor de construcţie a conductei de transport gaze naturale pe direcţia Ungheni – Chişinău.

Ministerul român al Economiei a anunţat pe 13 octombrie că, împreună cu instituţia omolog din Republica Moldova, ”vor acţiona în comun pentru suplimentarea finanţării europene a gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău”, cu 10 milioane euro.

Ministerul preciza atunci că Transgaz, companie aflată în subordinea sa, va deschide o reprezentanţă în Republica Moldova pentru a înlesni demersurile de finalizare a conductei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *