Termocentralele pe cărbune din România au nevoie de 1,9 miliarde de euro ca să îndeplinească normele de mediu

România trebuie să cheltuiască circa 1,9 miliarde de euro pentru conformarea termocentralelor pe bază de cărbune din ţară, dar decât să investească această sumă într-o industrie scumpă şi poluantă ce aparţine trecutului, este mai oportun ca statul să o elimine treptat până în 2021, atrag atenţia reprezentanţii Greenpeace România, într-un raport publicat marţi şi citat de Agerpres.

„Decât să investească două miliarde de euro într-o industrie scumpă şi poluantă ce aparţine trecutului, este mai oportun ca statul să o elimine treptat până în 2021, iar aceasta sumă uriaşă de bani să fie alocată investiţiilor în energia regenerabilă, ieftină şi curată. Doar aşa România poate proteja sănătatea cetăţenilor săi şi mediul, pentru a fi în concordanţă cu angajamentele asumate de Europa şi România în temeiul Acordului climatic de la Paris’, susţine Alin Tănase, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România.

Conform raportului ‘Noi standarde de emisii – O nouă realitate pentru sectorul energetic pe cărbune’, totalitatea cheltuielilor estimate necesare conformării termocentralelor pe bază de cărbune din România însumează aproximativ 1,6 – 1,9 miliarde de euro.

„Anul 2017 a adus noi reglementări privind emisiile industriale. Uniunea Europeană tocmai a adoptat o nouă legislaţie menită să protejeze sănătatea cetăţenilor săi prin reducerea poluării emise de industria energetică. Reglementările se referă la reducerea unor poluanţi, cum ar fi particulele în suspensie, oxizii de azot, dioxidul de sulf şi mercurul, care sunt nocive pentru sănătatea umană. Noile reglementări sunt mai restrictive decât cele din prezent, iar procesul este unul ciclic – limitele de emisie sunt înăsprite odată la 4-6 ani. Termocentralele vor trebui să se conformeze prin investiţii în modernizare, iar termenul limită este 2021. Pentru termocentralele pe cărbune asta nu înseamnă doar cheltuieli adiţionale, ci şi o recalculare a profitului operaţional, pentru a lua o decizie informată dacă modernizarea ulterioară este viabilă din punct de vedere economic sau dacă unităţile pe cărbune trebuie eliminate treptat”, se notează în concluziile documentului.

Raportul Greenpeace relevă, totodată, că mai mult de 85% dintre termocentralele existente în România sunt mai vechi de 30 de ani şi au ajuns la limita duratei de viaţă estimate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *